Prof. Slaven Letica nakon zatvaranja Interlibera: Političari i knjige – politika, proza, poezija

Večeras je zatvoren Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, pa je red da napišem kako mi je drago što se je nova vlada smilovala (!) nama knjiškim moljcima – piscima, urednicima i nakladnicima – zadržavajući stopu PDV-a na knjige od 5%.

Tako je ta duhovna hrana privremeno spašena o konačne smrti koja je odavno zakucala na vrata. Važno je da je knjiga po stopi PDV-a svrstana u skupinu proizvoda bez kojih je teško preživjeti: kruh, mlijeko, lijekovi, ortopedska pomagala.

Osokoljen odlukom svoje vlade Interliber je posjetio i premijer Andrej Plenković (bio je u društvu ministrice uljudbe Nine Obuljen Koržinek). Nakon posjeta na svom je Twitteru ovako zacvrkutao: “Upravo sam posjetio #Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila. Čitanje nas obogaćuje i pomaže razumijevanju svijeta oko nas”.

U goste Interliberu stigao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a drago mi je što je posjetio Milana Vuković Runjić i mog nakladnika Turk i Jesenski.

Nekada su državnici i političari bili filozofi, znanstvenici i umnici koji nisu samo čitali knjige, već su ih i pisali.
Ima još takvih: američki predsjednik na odlasku Barack Obama često je obilazio male washingtonske knjižare u kojima je birao i kupovao knjige. Njegova služba za odnose s javnošću redovito je objavljivala koje je knjige pročitao i koje čita.

Republikanski predsjednik Teksašanin George W. Bush čak je sudjelovao u svojevrsnom natjecanju sa svojim bliskim suradnikom (Karl Rove) koji će više knjiga pročitati.

Naša predsjednica Republike KGK dala je potporu projektu “Hrvatska čita” koji je pokrenula Milana Vuković Runjić, sa svrhom da potakne mlade Hrvatice i Hrvate na čitanje.

Pasionirani čitatelj knjiga bio je i bivši predsjednik VRH-a Zoran Milanović.

Današnji političari baš i nisu knjiški moljci. Novo-izabrani američki predsjednik Donald Trump priznao je u jednom intervjuu televizijskoj reporterki Megyn Kelly da baš i nije neki strastveni čitač knjiga. Rekao joj je: “Čitam neke pasuse, čitam neke odlomke, poglavlja, ali nemam vremena (za iscrpno čitanje).”

Mi preostali, izumiruči, pripadnici “Gutenbergove galaksije”, nipošto ne smijemo pomisliti da smo važniji i vredniji od ljudi koji – ne čitaju knjige. Na njihovoj je strani, nažalost, budućnost, a već danas njima pripadaju moć, bogatstvo i samosvijest.

PDV od 5% tu istinu ne može promijeniti, ali je ipak dobro da će biti zadržan, napisao je prof. Slaven Letica u osvrtu na fb-u.

bandicmilanavukovic

Share This Article