VIDEO Je li ovo budućnost za sve dronove, ali prijevoza tereta: Dron s kotačima, ujedno terenac

Svim današnjim komercijalnim dronovima zajednički je nedostatak velika potrošnja energije, zbog čega su u stanju u prosjeku letjeti nekih dvadesetak minuta.

Kompanija “Advanced Tactics” već nekoliko godina razvija dronove koji će biti znatno duže operativni kombinacijom leta i vožnje po tlu, a sada su prvi takav proizvod lansirali na tržište u obliku drona pod nazivom “Panther”, koji će se prodavati po početnoj cijeni od 9.975 dolara.

Testiranja su ukazala da je dron sposoban voziti u terenskim uvjetima, te se za leta oduprijeti snažnom vjetru, kao što možete vidjeti u videu.

Dron je oblika kvadra veličine 111,76×34,29 cm i mase 20,4 kg, a u stanju je nositi do 7 kg korisnog tereta.

Za vožnju na zemlji koristi 4 kotača, a baterijski paket mu omogućuje doseg između 48 i 96 km pri brzini od 9 km/h, dok za let posjeduje 6 rotora zahvaljujući kojima može letjeti između 5 i 10 minuta.

Što se korisnog tereta tiče, možete ga opremiti običnom i IR kamerom, robotskom rukom i drugim dodacima, a proizvodit će se i amfibijska inačica koja će mu omogućiti i kretanje vodom, piše portal Vidi.hr.

“Advanced Tactics” smatra kako je dron idealan za dostavu malih paketa, nadzor, istraživanje okoliša, inspekcije naftnih cjevovoda, skupljanje uzoraka iz nedostupnih područja i operacije potrage i spašavanja, a opremljen je kamerom za snimanje HD videa, te sistemom za autonomni let.

“Panther” je zapravo dio projekta unutar kojeg se razvija znatno veća inačica pod nazivom “Black Knight Transformer”, koja će biti u stanju prevoziti ljude, a uspješno je testirana prije dvije godine, kao što možete vidjeti u videu.

Facebook Komentari