Dalj Planina: Počast nedužnim mađarskim civilima pogubljenima u Domovinskom ratu

Na groblju u Dalj Planini nedaleko od crkve sv. Stjepana Kralja u nedjelju su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja mjesnim Mađarima okrutno ubijenima u Domovinskom ratu, piše Glas Slavonije.

Riječ je sve odreda o nedužnim mađarskim civilima, mahom seljacima, koje su 1991. i 1992. godine pobili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde kojom je zapovijedao Željko Ražnatović, uz pomoć lokalnih Srba. Na mramornoj ploči stoje uklesana imena Ivice Asztalosa, Józsefa Bencea, Pala Béresa, Jánosa Hegyja, Miklósa Kálózyja oca i sina, Antala Kálózyja, Antala Kundityja, Antala Palósa, Ferenca Papa oca i sina, Julianne Pap, Mihálya Papa, Natálije Rákin, Jánosa Szabóa, Jószefa Szabóa, Istvána Szénásija, Jószefa Szénásija, Márije Szénási i Jánosa Tóta.

Nazočnima su se obratili aljmaški župnik Ante Markić, koji je prethodno u mjesnoj crkvi sv. Stjepana održao svetu misu na mađarskome jeziku, te Oliver Matijević, tajnik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH). Kronika zločina nad nedužnim civilima, a ponekad se radilo i o cijelim obiteljima, koju je iznio Matijević iznoseći datume kada su odvođeni, ubijani i pokapani po masovnim grobnicama, atarima i bunarima, zvučala je strašno. Kako smo saznali, za te ratne zločine nitko od onih koji su ih osobno počinili nije odgovarao.

Među onima koji su u nedjelju odali počast ubijenima bili su zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik DZMH-a Róbert Jankovics, osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin te predstavnici Općine Erdut, općinskog Vijeća mađarske nacionalne manjine, erdutskog ogranka DZMH-a, KUD-a “Sándor Petőfi” i Mjesnog odbora Dalj Planina.

Facebook Komentari