Dalić uvjerena: Porezna reforma pridonijet će konkurentnosti izvoznika

U međimurskom Donjem Kraljevcu organiziran je okrugli stol na temu – što izvoznici očekuju od nove vlade. Deseci izvoznika, gospodarskih stručnjaka, postavljali su pitanja ministrici Martini Dalić o poreznoj reformi, rasterećenju gospodarstva i rastu izvoza. Prema projekcijama Vlade, godišnji bi izvoz sa sadašnjih 12 milijardi trebao do 2020. narasti na 16 milijardi eura.

Izvoznici su najvažnija skupina na koje se porezna reforma odnosi i za koje porezna reforma donosi novine povezane sa snižavanjem njihovih troškova poslovanja – snižavanje poreza na dobit s 20% na 18%, a za male poduzetnike na 12%. To je jedna od bitnijih mjera koja će pridonijeti njihovoj konkurentnosti, izjavila je, među ostalim, ministrica Dalić.

Objasnila je kako nova Vlada u fokusu svog djelovanja i interesa ima gospodarstvo, proizvodnju, industriju i na koncu sam izvoz.

„Mjerama ekonomske politike, prije svega poreznom reformom, ali i Zakonom o javnoj nabavi, koji će sljedeći tjedan Vlada ponovno poslati u proceduru i čiji je cilj ekonomski najisplativija ponuda, Vlada će dodatno potaknuti ekonomski rast“, poručila je ministrica Dalić.

Članovi Kluba izvoznika potpredsjednicu Vlade upoznali su s problemima s kojima se hrvatski izvoznici susreću, kao što su administrativne prepreke, osiguravanje garancija za radove u inozemstvu i financiranje aktivnosti domaće industrije.

„Ono što vam mogu obećati jest da će ova Vlada donositi odluke s ciljem gospodarskog rasta, čak i kada će one biti nepopularne“, poručila je ministrica Dalić.

Sudjelujući na okruglom stolu na temu „Što izvoznici očekuju od nove Vlade RH“, ministrica Dalić rekla je kako će Vlada RH dodatnim mjerama ekonomske politike nastojati nastaviti trenutačne pozitivne gospodarske trendove.

„Jedna od prvih mjera ove Vlade je porezna reforma koja donosi rasterećenje za gotovo sve sektore gospodarstva. Uskoro ćemo predstaviti i niz drugih mjera koje će dati dodatno gorivo rastu gospodarstva. Bit će to administrativne i zakonodavne mjere za strukturno poboljšanje poslovne klime, koje će osigurati prostor i domaćim poduzetnicima, ali i stvoriti povoljnije okruženje za sve nove investicije“, rekla je ministrica Dalić te istaknula kako će se sve mjere provoditi s ciljem smanjenja troškova poslovanja.

Dražen Prša

Share This Article