Sanitarna inspekcija u napadu na zagrebačke kafiće i restorane, gosti izbačeni na ulicu

Sanitarna inspekcija zatvorila je više lokala u Zagrebu, neslužbeno se doznaje čak 30-ak, zbog pušenja u prostoru u kojem se poslužuje i piće, pišu mediji

Ogorčeni ugostitelji smatraju kako je ovo osveta zbog najavljene pobune protiv porezne reforme koja će porez na ugostiteljske usluge podići s 13 na 25 posto.

Brojni sanitarni inspektori pohodili su zagrebačke lokale i redom ih, ukoliko bi utvrdili da ne poštuju sva pravila iz Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda zatvarali.

“Inspekcija je upala i ukoliko bi utvrdila da se piće poslužuje u istom prostoru gdje se i puši zatvarala bi lokal. Nikakvo upozorenje ugostiteljima nije dano, a gosti su jednostavno izbačeni na ulicu”, opisala je gošća koja se zatekla u u poznatoj zagrebačkoj točionici piva.

Ni Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ne predviđa momentalno zatvaranje lokala u slučaju da se utvrde nepravilnosti, već rok za usklađivanje sa zakonom, kao i dostavu odluke o kazni, objašnjavaju nam ugostitelji koji su se našli na meti inspektora.

Lokali su im zapečaćeni na osam dana, bez obzira što im je poslovanje uredno i što plaćaju sva davanja državi. Ugostitelji strahuju i zbog dobavljača s kojima će sada, zbog zatvaranja, imati problema, a muči ih i hoće li, u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici, uspjeti vratiti povjerenje gostiju, piše Net.hr.

Restoran Sofra u Green gold centru u petak navečer je zatvorila inspekcija. Nekoliko sanitarnih inspektora na stolovima na terasi vidjeli su pepeljare te naložili zatvaranje objekta.

Gosti su usred večere dignuti sa stolova, a sve rezervacije sljedećih dana su otkazane.

Iz indexa, čija je redakcija iznad tog restorana, spustili su se u Sofru i porazgovarali s vlasnicima i voditeljima da čuju njihovu stranu priče. Ovo im je prvi eksces, kažu u Sofri.

Ne poriču da su krivi, ali zbog nekoliko pepeljara zatvoriti objekt na 8 dana, bez ikakvog prethodnog upozorenja, i ugroziti 50 radnih mjesta je suludo.

“Došli su po dojavi, rekli su nam sinoć inspektori. Mislimo da je ovo podmetanje konkurencije. Nema drugog objašenjenja. Sada je sezona domjenaka, mi smo i više nego uspješni i pokušavaju nas uništiti. Imali smo već jednu sabotažu, u toalet je ubačen ‘smrdljivac’, ali sada se ne borimo protiv nečeg takvog, sada se na nas ide sustavom i politikom”, kažu za Index vidno razočarani i ljutiti vlasnici Sofre.

“Dragi naši gosti, obavještavamo Vas da restoran Sofra Green Gold neće će biti otvoren slijedećih par dana zbog inspekcijskog nadzora vezanog za konzumaciju duhanskih proizvoda na terasi. Poduzete su drastične mjere bez ikakvog upozorenja ili mogućnosti plaćanja novčane kazne. Moramo naglasiti da u proteklom periodu poslovanja nismo imali takvo neugodno iskustvo, te se ovim putem ispričavamo i molimo za razumijevanje. Za sve daljne informacije obavijestiti ćemo vas putem naše službene facebook stranice.
Unaprijed zahvaljujemo Sofra Green Gold”, piše na fb-u tog restorana.

Facebook Komentari