Penava: O novcu za vodotoranj znat ćemo nakon sjednice Vlade

Pod nazivom “Simbol hrvatskog zajedništva”, Grad Vukovar pokrenuo je početkom godine projekt obnove vodotornja – simbola otpora i obrane grada. Obnova bi trebala početi na proljeće, stajat će 21 milijun kuna, a donacijama je dosad prikupljena polovina novca.

Vodotoranj je imao dušu. U njemu je bio restoran koji je 1970. zatvoren. Ondje se preselilo računovodstvo Vodovoda sve do ljeta 1991. kad je počeo rat. Vodotoranj je gađan tri mjeseca s 640 projektila. Srpske okupacijske snage gađale su hrvatsku zastavu koju su dvojica branitelja svaku noć postavljala.

Konzervirat će se sa svih 640 ratnih rana, a u staklenoj kupoli bit će memorijalna soba i vidikovac. Vukovarci se nadaju da će obnova simbola otpora pomoći turizmu i gospodarstvu.

Jer vodotoranj je više od obične betonske građevine – za njega, za Vukovar, za Hrvatsku se ginulo. I upravo za te poginule će i ovog 18. studenog ulicama grada proći još jedna kolona sjećanja, tuge i ponosa.

“Prikupit će se sav novac. Krenuli smo svim srcem u taj projekt bez dvojbe da li ćemo uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju. Mislim da ćemo nakon sjednice Vlade, htio bio ostaviti nakon toga objavu dogovorenih informacija i poteza za Vukovar, dobiti odgovor na pitanje o drugoj polovici novca”, rekao je gost središnjeg Dnevnika HRT-a gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

“Osjećamo dozu gorčine jer smatramo da Vukovar nije onakvo mjesto kakvo je zaslužio biti. Imam osjećaj da su nas mnogi izdali u ovoj državi i da je to tako već u kontinuitetu 25 godina.  U ovom gradu je 1991. godine bilo 45.000 stanovnika, a sada jedva 20.000. BDP je nekad bio veći od prosjeka Hrvatske, a danas smo tri puta niži od njega. Vukovar je samo formalno sjedište županije jer su sva središta županijskih tvrtki i institucija u nekim drugim gradovima. Mnogi lobiji i politički čimbenici dolaze u Vukovar, rone krokodilske suze nad žrtvama, a već sutradan zaborave na grad i rade u svojem interesu. To nas čini nezadovoljnima”, izjavio je Penava.

“Četvrt stoljeća od bitke za Vukovar treba podvući crtu i jasno treba reći građanima Hrvatske i Vukovara kako situacija nije dobra i da je krajnje vrijeme za radikalan zaokret, treba napraviti zaokret prema gradu Vukovaru i pozicioniranje grada kao strateškog interesa za Vladu i Hrvatsku”, smatra.

“Pozivam branitelje, a i to će tako biti, prvi puta od kada imamo kolonu, predvodit će je branitelji Vukovara pod zapovjedništvom obrane grada, bez obzira na postrojbu ili stradalničku udrugu. To je simbolična gesta, ali dovoljno govori o tome kakav pristup treba biti prema onima koji su najviše dali za vukovar i Hrvatsku – braniteljima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja”, rekao je Penava.

Share This Article