Žužul: Došlo je vrijeme za neku vrstu Daytona 2 – uključio bi SAD, Tursku i Rusiju

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul za RTL je progovorio o američkim izborima.

Hrvatski političari na vlasti bolje poznaju demokrate, no stigao je republikanac. Znači li to lošije odnose Hrvatske i SAD-a?

Ja ne bih rekao da je to i prva konstatacija da bolje poznaju demokrate. Sama ta činjenica je li netko demokrat ili republikanac nije bitna za Hrvatsku. Naravno, bitno je kakvu će vanjsku politiku voditi budući predsjednik Trump, no Hrvatska ima jednu dobru poziciju, nemamo nikakvih otvorenih pitanja niti problema sa SAD-a. Ono što bih istaknuo je da mi u Hrvatskoj imamo u ovom trenutku četiri osobe koje su izvanredno dobro pozicionirane za dobar nastavak suradnje sa SAD-om. To je prvo predsjednica koja je dobro poznata u Washingtonu, to je premijer koji dobro poznaje vanjsku politiku, gospodin Stier koji je dobro upoznat i njega dobro poznaju umjereno konzervativni krugovi SAD-a još iz vremena kad je tamo bio mladi diplomat. Četvrta osoba je general Krstičević koji je neko vrijeme proveo u SAD-u za vrijeme školovanja i tamo imaju dobro mišljenje o njemu.

BiH je ključ za Balkan – kroz prizmu Daytona, što donosi Trump? Hoće li u najmanju ruku sve stati do 20.1. kada će biti inauguracija?

Sigurno se do tada neće profilirati nova politika u potpunosti. Prijašnja administracija je imala jedno jako dobro nasljeđe u odnosu na regiju, a to je interes i činjenicu da je Amerika zaustavila rat u BiH, da je odredila svoj strateški interes preko Hrvatske, a i činjenica da je nekad postojalo slijepo robovanje Daytonskom sporazumu. Dayton je dao svoje i ne može više dati ništa pozitivno. Došlo je vrijeme za neku vrstu Daytona 2 koje mora uključiti vodstvo SAD-a, ali i države kao što su Turska i Rusija jer ignorirati činjenicu da su oni važni – to vodi neuspjehu. I naravno uključiti Europsku uniju. Ako se pristupi aktivno, mislim da se može nešto napraviti.

Facebook Komentari