U svim relevantnijim istraživanjima, osim jednog, Hillary Clinton pobjeđuje

Osam birača iz Dixville Notcha, na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, simbolično je otvorilo predsjedničke izbore glasujući u noći s ponedjeljka na utorak u Apalačkom gorju.

U ponoć u utorak (6 sati po našem vremenu), Clay Smith prvi je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju. Poput njega još sedam birača toj zabačenoj kolibi u šumama New Hampshirea, vrlo blizu kanadske granice, izvelo je tradiciju ustanovljenu 1960., zbog koje Dixville Notch nosi naziv “First in the Nation”.

”Rezultat glasovanja ide u korist Hillary Clinton koja je odnijela simboličnu pobjedu s 4 osvojena glasa. Trump je dobio samo dva”, javlja Tihomir Ladišić iz New Yorka.

”Zanimljivo je da su u tri od četiri posljednja izborna ciklusa birači iz Dixvillea pogodili tko će biti predsjednik. Mala je to psihloška prednost za Hillary Clinton”, kazao je Ladišić.

Napetost uoči glasovanja sve je veća, a nacija je izrazito podijeljena.

”Nisam dosad nikad vidio ni osjetio da je toliko podijeljena javnost i birači. I Clinton i Trump su motivirali birače da izađu na izbore. Naglasili su da su ovo presudni izbori koji će odrediti budućnost Amerike u civilizacijskom i kulturološkom smislu”, javlja Ladišić.

Prvi rezultati očekuju se oko ponoći, a rezultati iz država koje bi mogle biti presudne trebali bi stići negdje oko 3 sata ujutro.

Mnoge su ankete provedene u SAD-u ovih dana. U svim relevantnijim istraživanjima, osim jednog, Hillary Clinton pobjeđuje.

New York Times joj daje 84 posto šanse za pobjedu, a Trumpu preostalih 16 posto. Portal Huffington Post, koji je prije četiri godine predvidio točan broj elektora koje će Barack Obama dobiti, Clintonovoj daje 98,8 posto šansi za pobjedu, a Trumpu samo 1,2 posto.

Facebook Komentari