Sobol: Imam osjećaj da smo se odmaknuli od velikog dijela građana, otvorili prostor Živom zidu, pa i Mostu

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a, Gordana Sobol, bila je gošća Novog dana.

Ove subote je službeno počela kampanja, ali zapravo pretkampanja dugo traje. Kako vam se čini – hoće li kampanja biti žestoka?

Mislim da je kampanja, samim tim što ima osam kandidata, na neki način umirena i sigurno doprinosi da ne bude žešćih svrstavanja na jednu ili drugu stranu. Mislim da je ovo dosad bilo mirno, bez obzira na to što su se pojavile priče o potpisima. Nitko tu nije nevin, skupljali su se potpisi na različite načine, ja ne sumnjam u njihovu regularnost i za mene je važno što je utvrdila središnja izborna komisija.

Veliki broj potpisa jest neka simbolika. Znači li za Bernardića deset i pol tisuća potpisa?

Svi smo mi išli po terenu, netko više, netko manje. Očito je da ima relativno dobru infrastrukturu na području Hrvatske. Znači li taj broj potpisa išta, u predizbornom dijelu je on pokušaj da se pokaže snaga, ali mislim da potpisi ne moraju značiti ništa. Ja sam ih skupila 3789, na što sam jako ponosna, i izuzetno sam zahvalna svima koji su mi pomogli skupiti ih.

Jako je neizvjesno što će članovi željeti. Što mislite, u kojem će smjeru ići?

Ja očekujem da će članovi ili članice po svojoj savjesti sami odlučiti, bez obzira na to tko će se dosad svrstati iza nekoga od kandidata. Ja kao kandidatkinja očekujem da izaberu promjenu i smatram da sam i ja dio te promjene koju nudim.

Je li SDP detektirao probleme, koji su bili uzrok izbornih poraza?

Ono što je meni žao, što se nije desilo, dosadašnje rukovodstvo, niti predsjedništvo, nismo bili u prilici raspravljati što se dogodilo i što je bio uzrok izbornog neuspjeha. Očito predsjedništvo nije imalo dovoljno snage, vjerojatno su to prepustili novom vodstvu. Morat ćemo napraviti analizu svega što se događalo i detaljnu analizu stranke.

Gdje je tu po vama, rak – rana? Mnogi kandidati ističu da je potrebno demokratizirati stranku.

Ako demokraciju svedete samo na to imate li izbor čelnog čovjeka po sistemu jedan član jedan glas, to nije dobro. Mi nismo više godina ništa učinili da napravimo neke iskorake. Treba promijeniti Statut. Ja bih mijenjala Statut, zapravo bih napravila novi. Mislim da bi članovi i članice trebali biti ti koji će utjecati na to kakav će Statut imati. Bitno je da dobijemo Statut u kojem će se ta demokratičnost i ogledati i na način na koji se biraju kandidati i na način na koji se glasa i donose odluke. Mi kao stranka ne raspravljamo o odlukama, programima i programskim načelima. potreban je unutarstranački aktivizam. To je nešto što ja kroz svoj program nudim i mislim da je to nešto što moramo donijeti. Novi Statut koji se donese zakon je za neku stranku, a ako ga se tumači od prigode do prigode, onda nismo ništa napravili.

Stalno se ističe povratak socijaldemokratskih vrijednosti?

Mislim da se SDP nikad nije odrekao svojih osnovnih vrijednosti, pitanje je koliko smo ih uspijevali i jesmo li ih htjeli promovirati i kroz zakone i prijedloge koje smo donosili kad smo bili na vlasti. Na neki način smo izgubili dijalog s dijelom društva koji očekuje od nas da djelujemo u njihovu interesu. To se odnosi na radnike, na novu radničku snagu koju SDP uopće nije prepoznao. To su oni koji su na najnesigurnijim radnim mjestima, nisu zaštićeni, nemaju zdravstveno ili mirovinsko osiguranje, a tom se dijelu građana nismo obraćali. Imam osjećaj da smo se odmaknuli od velikog dijela građana. To je ostavilo prostor Živom zidu, stranci Pametno, pa dijelom i Mostu. Možemo govoriti o tome jesu li oni relevantni, populisti, što nude, ali oni o tome govore i nude nekakva rješenja. Jesu li realna ili ne, o tome se može pričati, ali zašto mi to nismo napravili? Izgubili smo dijalog i sa sindikatima i s lijevim intelektualcima.

Kandidirati se za šeficu SDP-a velik je izazov i odgovornost. U kojoj ste poziciji u odnosu na druge kandidate, koji su prepoznatljiviji svakom članu SDP-a i koji imaju jaku potporu?

Oni koji su bili ministri 4 godine jesu prepoznatljiviji u javnosti, međutim, što se tiče samih članova i članica mislim da sam prepoznata. Moja prepoznatljivost unutar članstva je dobra. Ja se izuzetno borim protiv svrstavanja iza pojedinaca. U tom dijelu smatram i da se kolegica Milanka, koja je bila određena od strane Milanovića da vodi stranku, kao takva nije trebala svrstati.

Dugogodišnja ste predsjednica socijaldemokratskog Foruma žena. Žene su uvijek aktualno pitanje u politici. Kako popraviti njihovu zastupljenost?

U SDP-u ima 37 posto žena. Kvote su nužne i privremeno rješenje. Da je SDP uveo kvote prije 10 godina i svake se godine trudio to poštovati, danas ne bismo imali taj problem i kvote kao takve više ne bi trebale postojati. Da se SDP držao toga što je rodna demokracija, danas ne bismo imali problem žena. O ovome ne može samo govoriti Forum žena. To mora biti tema rasprave i na ostalim tijelima stranke. Ako se o tome govori samo uoči ili neposredno nakon izbora, to onda nije dovoljno. I ova kampanja, unutarstranačka za SDP, govori o odnosu društva i medija u cjelini, kakav je odnos prema kandidatima i kandidatkinjama, koji su u fokusu javnosti i koji su istaknuti od prvoga dana. To se događa i u hrvatskom društvu.

Kandidirali ste se i za Predsjedništvo. Koga biste podržali u drugom krugu, ukoliko do toga dođe?

U ovom času uopće o tome ne razmišljam, nisam odlučila hoću li i koga podržati.

Imate puno posla nakon što obavite konsolidaciju unutar SDP-a, uz predstojeće lokalne izbore, najavili ste i žestoku oporbu u Saboru. Je li ta žestina zapravo dovoljno žestoka?

Unutarstranački izbori uvijek odnesu pažnju javnosti. Ja sam svjesna toga da je ona već sada preduga. Svugdje, gdje idem po terenu, naglašavam da moraju početi pripreme za lokalne izbore. Bit će teško.

Koji su gradovi najveći izazov za SDP?

Uvijek su to veliki gradovi, pogotovo tu gdje jesmo na vlasti, poput Rijeke, u Koprivnici ćemo se, vjerujem, održati. Potom Zagreb, Dubrovnik, to su sredine gdje smo pri vlasti ili imamo svoje gradonačelnike. Tu će se povjerenstvo morati značajnije angažirati. Lokalni izbori će biti i test novog rukovodstva.

Kakav je vaš stav koaliranja i suradnje s drugim strankama? Treba li SDP samostalno nastupiti?

Sigurno će doći vrijeme da SDP samostalno nastupi, nemam nikakve zadrške o tome, ali o tome se mora razmisliti, ne može se to odlučiti tri mjeseca prije izbora. Imamo vremena razmisliti, ali ne bježimo od toga da SDP testira snagu samostalnim izlaskom. Iza nas su prošla vremena da će neka stranka stvoriti većinu, da će sama stvoriti vlast. Moramo razmišljati i tko će nam onda sutra u parlamentu biti koalicijski partneri. To je vezano jedno s drugim.

Kako će izgledati unutarstranačka sučeljavanja? Otvorena su za medije.

Sučeljavanje će biti javno. Očekujem da će članovi i članice koji dođu tamo imati mogućnost postaviti pitanja. Dosta smo bili na terenu, članovi su nas čuli, ovo je prilika da oni nas pitaju, a mi da odgovaramo. Nadam se da će sve biti manje više korektno, javnost će biti uključena.

Facebook Komentari