Kuljiš o izborima u SDP-u: Čekaju priliku da HDZ nešto skrha, Bernardić je prirodni kandidat

U Studiju 4 na HTV-u gostovali su novinari Denis Kuljiš i Željko Matić na temu unutarstranačkih izbora u SDP-u 19. studenog.

“Osam kandidata, od toga četiri žene, bira se po načelu 1 član 1 glas – to u ovome trenutku nitko u Hrvatskoj nema, ali iza ovog ‘blagdana demokracije’ su dvije stvari – sama pozicija predsjednika Milanovića koji još nije dao ostavku, i oni koji se nisu suprotstavljali politici SDP-a do kraja. To je bila samo Aleksandra Kolarić”, smatra Matić. “Ipak od osam biramo one koji su bili za Milanovića, ili one malo manje za njega”.

Kuljiš smatra da nitko ne može osporiti legitimno vodstvo i ostati u stranci, ali tako je svugdje, i u svijetu. “Činjenica je da se na ovim izborima bira između dvije opcije – Milanovićeva klika i Bernardić s trećinom potpisa članstva – sve drugo je partijska oligarhija koja je još uvijek okupljena oko Milanovića. Njih ne zanima popularnost već prezimljavanje i čekanje prilike da HDZ nešto skrha. Bernardić je prirodni kandidat, svi ostali su šuplji. Da biraju birači, građani RH, on bi pobijedio”, kaže Kuljiš. Stranke kod nas žive od participacije u lokalnoj vlasti, dodaje.

“Milanović očito gaji prezir prema svemu a najviše prema poslu koji obavlja, politici”, kaže Matić. “Ovo je čak i gore od Željka Keruma, kojemu se cijela Hrvatska ismijavala. On sad nije siguran hoće li naći posao, pa je izrekao u Saboru prisežem i nestao. Beskičmenjaštvo i strah pokazuju da ga se boje u stranci”, tvrdi Matić. Kuljiš dodaje da ga treba izbaciti iz stranke pa neka si traži posao. Pitanje je hoće li ga isključiti iz stranke, slažu se oba gosta. Ako su svi isti, i mogu biti birani, onda nemate pravog lidera, kaže Matić. Picula se sam od sebe distancirao izjavom da će voditi stranku iz Bruxellesa i kasnije da će se kandidirati za predsjednika, slažu se gosti.

“Svi koji su znali lupiti šakom o stol, izletjeli su iz stranke, Milanović je razjurio SDP”, tvrdi Kuljiš. Infrastruktura SDP-a postoji još samo u Zagrebu i Rijeci, dodaje Matić. “Da ulažem pare na nekoga, uložio bih na Bernardića, meni on izgleda OK i može se prodati i SDP-ovim biračima i hrvatskim. kaže Kuljiš. SDP mora naći svoju misiju – HDZ-ovci barem uvijek znaju što su – da su Hrvati i vjeruju u Boga, više-manje. SDP još ne zna što je, dodaje Kuljiš. SDP nije stranka koja je nastala mobilizacijom ZA već PROTIV”, dodaje Kuljiš.

“SDP je potpuno očišćen od ideoloških i svjetonazorskih pitanja dok je na vlasti, kao i HDZ. U HDZ-u barem vjeruju u kapitalizam, kakav god on bio, dodaje Kuljiš, a SDP ne zna ništa ni di je, ni šta će, ni kako će. Ključno je za SDP hoće li novi lider na idućim izborima moći pobijediti Plenkovića”, tvrdi Matić. Bernardić bi bio lud da se javi na lokalne izbore, ako postane predsjednik SDP-a, smatra Kuljiš. “Da su pustili Kolarić, ona bi ih samljela na izborima, i zato će izgubiti lokalne izbore”, složili su se gosti.

Facebook Komentari