Hrvatska bilježi nove rekorde u turističkim noćenjima

U rujnu ove godine zabilježeno je 14,5% više turističkih dolazaka i 11,5% više turističkih noćenja u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Rujanskim rastom nastavlja se uzlazni trend koji traje od 2014. godine (od travnja za dolaske, a od prosinca za noćenja), a samo je nakratko prekinut u travnju ove godine (zbog kalendarske razlike u uskršnjim blagdanima), javlja Hrvatska gospodarska komora.

U prvih devet mjeseci ove godine približno je zabilježeno 14,2 milijuna turističkih dolazaka i 74,6 milijuna turističkih noćenja, što je 8%, tj. 8,6% više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Takva kretanja rezultat su rasta kod domaćih i stranih turista. Spomenuta razina ovogodišnjih turističkih noćenja veća je (za 4,2%) u odnosu na razinu noćenja u cijeloj 2015. godini i predstavlja novu rekordnu razinu turističkih noćenja.

Vrlo je izgledno da će i ove godine u samo dva mjeseca (u srpnju i kolovozu) biti ostvareno oko 60% noćenja cijele godine i da će u samo trima županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, biti ostvarene približno dvije trećine ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj na razini cijele godine, što je već uobičajeni slučaj. Tako turizam i nadalje ostaje izrazito sezonskog, ali i prostorno ograničenoga karaktera. Izraženost sezonalnosti hrvatskog turizma još je uočljivija usporedi li se taj pokazatelj (udio srpnja i kolovoza u turističkim noćenjima na razini cijele godine) s drugim europskim mediteranskim zemljama, gdje Hrvatska ima daleko najveći udio pa je, prema tom pokazatelju, najviše izložena rizicima sezonalnosti.

U skladu s time i ove je godine zabilježena velika razlika u noćenjima u rujnu i kolovozu. Prema našim je procjenama u kolovozu noćenjima domaćih i stranih turista, značajno povećan broj stanovnika (time i potrošača) u primorskim županijama, pri čemu se raspon kreće od 35,9% (koliko iznosi povećanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji) do 116,7% (u Istarskoj županiji), dok se u rujnu raspon kreće od 1% do 48%.

S obzirom na dosadašnju razinu ostvarenih turističkih pokazatelja, povoljniju sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj u odnosu na dio naše turističke konkurencije te povećanu turističku potražnju u svijetu (koju očekuje organizacija World Tourism Organization), na razini cijele ove godine očekujemo rast turističkih noćenja za oko 8%.

Prema podatcima organizacije World Tourism Organization, i na globalnoj se razini bilježe povoljnija turistička kretanja, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je 4% više međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Takva kretanja, strukturno su rezultat zabilježenoga porasta u većini svjetskih regija, izuzev Zapadne Europe (-1%) i Bliskog Istoka (-6%), gdje je zabilježen pad.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

U turističkoj djelatnosti i nadalje se bilježe rekordni fizički i financijski rezultati, ali je nadalje prisutna izražena sezonalnost hrvatskog turizma. Naime, samo na vrhuncu turističke sezone, u srpnju i kolovozu, ostvaruje se preko 60% svih noćenja u godini te smo u tom segmentu najlošiji u odnosu na druge europske mediteranske zemlje.

Facebook Komentari