Stier o uhićenima o Orašju; a o neodlasku u Sarajevo sve su rekli već i Krstičević i Plenković

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier kazao je kako ”Hrvatska pruža svu pomoć uhićenim pripadnicima HVO-a”.

”Hrvatska je vrlo jasno rekla da će uvijek štititi prava hrvatskih državljana. To smo od samog početka činili. Podupiremo sve potrebne europske reforme koje se moraju odraditi u zemljama koje su na putu prema EU, a to je i Bosna i Hercegovina.

”Mi želimo poduprijeti reforme. Hrvatska je sama morala ispuniti niz uvjeta u okviru poglavlja 23, a to moraju sada i zemlje s jugoistoka Europe. U tome želimo pomoći. Moramo učiniti sve da pravosuđe u zemljama istoka Europe funkcionira. Naša poruka je jasna – svaki zločin se mora kazniti, ali i pravosuđe mora biti potpuno depolitizirano i ne smije se manipulirati s pravosudnim pitanjima”, kazao je Stier, prenosi N1.

O razlozima neodlaska ministra obrane Damira Krstičevića u Sarajevo nije htio govoriti. Poručio je samo kako su o tome sve rekli i Krstičević i Plenković.

”Hrvatska ima jasan stav i bila je prva koja je priznala neovisnost BiH. Dala je doprinos u očuvanju teritorijalne cjelovitosti BiH. Što se tiče uhićenih, od prvih trenutka smo stupili s njima u kontakt i oni će dobiti svu pomoć koju država može dati”, rekao je Stier.

Premijer Andrej Plenković za N1 je komentirao izjavu ministra obrane, Damira Krstičevića, da neće ići u Sarajevo.

Upitan je li razlog Krstičevićeva ostanka u Hrvatskoj strah za sigurnost u susjednoj zemlji, premijer je rekao da o tome tek treba razgovarati s ministrom. “I sam Krstičević je fokusiran na izradu proračuna”, rekao je premijer Plenković, dodavši da je taj posjet bio u kontekstu neformalne inicijative.

Ministar obrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš. Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica.

Do otkazivanja puta došlo je samo tjedan dana nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, pa se neodlazak ministra u Sarajevo može tumačiti i kao politička poruka hrvatske Vlade BiH i kao mjera opreza.

VIDEO Šprlje: Krstičević može odlučiti ići ili ne ići u BiH. Naravno, ja na njegovom mjestu ne bih išao

Share This Article