Mito i korupcija: U Zadru uhićena višestruko nagrađivana sutkinja, uzimala novac za sređivanje

Policija je po nalogu USKOK-a jutros uhitila sutkinju Općinskog suda u Zadru. Ova akcija mogla bi značiti početak obračuna s korupcijom u pravosuđu, piše net.hr.

Doznaju da se pod sumnjom USKOK-a našla sutkinja Općinskog suda u Zadru iz Stalne službe u Benkovcu A.B.

Ona je osumnjičena za primanje mita od vlasnice agencije za nekretnine iz Benkovca kojoj je pomogla oko rješavanja sudskih sporova u njezinu korist.

Godinama među najboljima

Sutkinja A.B. imenovana je za sutkinju Općinskog suda u Zadru 2012. godine, a do tada je radila kao sudska savjetnica na sudu u Benkovcu.

Nakon reorganizacije mreže sudova ponovno je upućena na rad u benkovačku Stalnu sudsku službu.

Od imenovanja u više se navrata našla u samom vrhu sudaca i drugih djelatnika suda koje je predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić pohvaljivao svake godine.

Ukinut imunitet

Tako je i A.B., kao parnična sutkinja specijalizirana za predmete stvarnog prava, pohvaljena već za “značajan rezultat za početnih godinu i pol suđenja”.

I lani se ova sutkinja našla među pohvaljenima. Zaslužila je to zbog druge pozicije po broju riješenih parničnih predmeta od svih parničnih sudaca.

U njezinoj pohvalnici stoji da je imala 208 riješenih parničnih predmeta do 1. prosinca 2015. godine, uz 48 potvrđenih odluka na višem sudu te zbog organizacijskih sposobnosti izraženih u vođenju Stalne službe u Benkovcu na dislokaciji u Obrovcu.

Policija privela i vlasnicu agencije za nekretnine

Nju i vlasnicu agencije za nekretnine privela je policija. Da bi se moglo krenuti u ovu akciju Državno sudbeno vijeće moralo je skinuti imunitet sutkinji, što je u srijedu i učinjeno.

Očito je i to najviše sudačko tijelo zaključilo kako istražitelji imaju dovoljno opravdane sumnje da pokrenu postupak protiv sutkinje.

Share This Article