General Miljavac: Tereti me se za ubojstvo dvojice vojnika, naša upozorenja nisu shvaćali ozbiljno

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac gostovao je na RTL-u.

Vi ste javno upozoravali da je u BIH spremno čak 900 optužnica protiv hrvatskih vojnika – je li Vas ovo iznenadilo, kao i predsjednicu i premijera?

“Morao bih pojasniti – ne radi se sada još uvijek o optužnicama, ali se radi o predistražnim i istražnim radnjama, odnosno o popisu visokih časnika i ne samo časnika ne samo u HVO-u, nego i u HV-u. Ovo je bilo pitanje vremena. To smo saznali prije godinu i pol, upozoravali javno i pisali čak na sve relevantne nosioce vlasti. Međutim, to očito nitko nije shvaćao ozbiljno”

Je li Hrvatska ipak trebala nešto napraviti? Tko je tu zakazao?

“Ne možete reći da su službe zakazale. Moramo znati da se na nekim optužnicama i uhićenjima radi tajno. SIPA, koja ima mogućnost uhićenja osumnjičenika, radi tajno i kad se izda nalog kreću uhićenja. Koliko mi znamo, nalog se izdao kad je premijer bio dolje”.

Kako vi komentirate politički moment u kojem su se uhićenja dogodila? Plenković se takoreći još nije ni vratio u Hrvatsku, a SIPA je već kretala prema Orašju?

“Mislim da je to dosta nezgodna poruka. Ne bi se tako nešto smjelo događati. Radi se o najvišoj razini posjeta i šalje se poruka da se premijera ne uvažava te da im Hrvatska nije potrebna. A moraju znati da jedino preko Hrvatske mogu ući u EU i NATO”.

Nitko ne dovodi u pitanje da za zločine treba odgovarati, no u čemu je problem s ovim optužnicama?

“Ako stvarno postoji vjerodostojna dokumentacija i svjedoci, nismo mi ti koji će reći da nije bilo kršenja nekakvih normi i prava ratovanja. Ali, za to moraju biti čvrsti argumenti. Ne možete čovjeka optužiti samo zato što je bio pripadnik neke postrojbe. Ono što je opsano je da je prenesena praksa iz Haaga te da se na temelju tih indicija se dižu optužnice”.

Jeste li znali za optužnicu protiv legende obrane Orašja Đure Matuzovića? Jeste li Vi na tim optužnicama?

“Ja sam dobio popis i konkretno me tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenog i još 11 uz mene, ali moje je ime kao po zapovjednoj odgovornosti. Ja koji sam bio na najvišoj razini i za Bljeska i za Oluje sam trebao znati je li netko negdje nastradao. Rat nije balet, u ratu se gine”, piše RTL.

Share This Article