Australci razmatraju mogućnost da dronove koriste u medicinske svrhe i spašavanje života

Australski konzorcij RPAS razmatra mogućnosti upotrebe bespilotnih letjelica u pružanju hitne medicinske pomoći u udaljenim područjima.

Konzorcij koji se sastoji od osam grupa u koje između ostalih spadaju UAS International i Sveučilište u Sydneyju pokrenuo je projekt “Angel Drone” kako bi se istražila hardverska sposobnost, sigurnost i pravna regulativa u vezi upotrebe bespilotnih letjelica.

Oni planiraju da dronovi ispočetka prenose uzorke krvi, a predsjednik RPAS-a Ron Bartsch izjavio je američkim medijima kako će letjelice u sebi imati malene inkubatore u kojima će se čuvati uzorak.

Neurokirurg Charles Teo rekao je da bi se projekt mogao implementirati u roku od dvanaest mjeseci te da bi posebnu korist od ove pogodnosti imali ljudi kojima je prijeko potrebna krvi ili transplantacija organa.

Iz konzorcija ističu kako bi se na ovaj način spasili mnogo ljudski životi i napravile velike uštede. Navode primjer da je bolnica u Papui Novoj Gvineji potrošila oko 80.000 dolara da bi u udaljeno područje spustila protuotrov za ugriz zmije.

Facebook Komentari