Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na 5 pitanja i objaviti financijski plan i izvještaj

Portal srednja.hr još je sredinom ožujka Uredu predsjednice postavio pet vrlo jednostavnih i konkretnih pitanja vezanih za politike mladih.

S obzirom da odgovor još nisu dobili, a po zakonu su morali, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je odluku kako Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na njihova pitanja o politikama mladih, ali i kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj, piše srednja.hr.

Isto tako, mora objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada.

Naime, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražili su podatke o politikama za mlade koji su joj bili jaki adut u kampanji, ali do danas nisu, kažu, dobili zadovoljavajući odgovor.

Još sredinom ožujka tražili su od Ureda predsjednice odgovore na niz pitanja vezana uz politike mladih. To su redom bila sljedeća pitanja:

1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu konkretnu suradnju ste dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihovog odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade – U kojoj fazi je taj projekt?

Iz predsjedničina ureda na nabrojanih pet pitanja gotovo osam mjeseci nisu uspjeli konkretno odgovoriti. Novinarima portala srednja.hr rečeno je da su sve informacije lako dostupne putem stranice predsjednica.hr. Na inzistiranje novinara da dobiju konkretan i točan odgovor, odgovoreno im je nizom linkova koji opet nisu sadržavali odgovore.

Nakon šest mjeseci očitovala se i Povjerenica za informiranje, neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama. Donijela je odluku prema kojoj u zakonskom roku od 15 dana na stranicama predsjednica.hr na lako pretraživi način moraju objaviti financijski plan i izvještaj.
Isto tako, moraju objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada.

Share This Article