Bdijenje uoči Svih svetih: Holywin, nasuprot Halloweenu, večeras u crkvama u Hrvatskoj

Misno bdjenje uoči svetkovine Svih svetih pod nazivom „Holywin – svetost pobjeđuje” održava se večeras u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati (Voćarska 106).

Misno bdjenje predvodit će rektor sjemeništa Matija Pavlaković, a scenskim prikazom nakon misnog bdjenja prikazat će se život sv. Majke Terezije.

Jedanaesti Holywin održava se u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Holywin, nasuprot Halloweenu, održava se u crkvama u Hrvatskoj.

Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih, smatraju autori Wikipedije.

Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoći Dana svih svetih. Pogrešno je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku, stoji na Wikipediji.

Facebook Komentari