Plenković: Tu smo kao prijatelji, Hrvatska će biti promatrač, a ne kreator procesa u BiH

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, rekao je da činjenica da je osmog dana svog mandata stigao u BiH dokaz onoga što je obećavao u kampanji, a to je da je BiH prva vanjskopolitička tema Hrvatske.

Što se tiče Daytona, rekao je da će poduprijeti sve ono što se dogovore političari u BiH, a da Hrvatska neće biti kreator tih procesa, već promatrač.

“Europska budućnost BiH od strateškog je interesa za Hrvatsku i nova će vlada učiniti sve što može kako bi BiH nastavila napredovati na europskom putu. Došli smo kao prijatelji i nadamo se da ćemo ostvariti značajnu gospodarsku suradnju a svojim iskustvom stojimo na raspolaganju BiH kako bi ispunila upitnik iz Bruxellesa koji je očekuje kako bi se razmotrio njen zahtjev za kandidatski status”, poručio je Plenković.

Dodao je i kako će pomoći ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji, a mijenjanje izbornih zakona unutarnja je stvar i odgovornost naših prijatelja iz BiH, kazao je Plenković.

“Tu smo da pomognemo da Hrvati u BiH postanu ravnopravni konstitutivan narod”, kazao je Plenković.

Što se tiče Srbije, rekao je da Miloševićevska velikosrpska politika mora što prije prestati i da je ona kamen spoticanja između službenog Zagreba i Beograda. Dodao je kako se nada da će nova srbijanska politika pomoći u smanjenju tenzija.

Facebook Komentari