Plenković komentirao što je cilj porezne reforme, odnos Dalić i Marića te suočavanje s prošlošću

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, istaknuo je premijer Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za središnji Dnevnik HTV-a komentirao je poreznu reformu, odnos s Mostom, sisačku rafineriju, Hudu jamu…

“Namjera ove Vlade bila je najprije početi s jednim konkretnim potezom, a to je cjelovita porezna reforma. Za naše građane, poduzetnike i porezne obveznike nije dobro raditi parcijalne reforme. U ovom trenutku Ministarstvo financija i ministar Marić pripremili su niz novih zakona i nekoliko izmjena, tu su relevantni i porez na dohodak, porez na dobit, promjene u sustavu PDV-a, općeg poreznog zakona i iz drugih aspekata koji se odnose na dva cilja – rasteretiti poduzetnike i građanima osigurati veći dohodak”, rekao je.

Komentirao je suradnju s Mostom i Božom Petrovim.

“Stvorili smo povjerenje. Nismo se poznavali praktički do nakon izbora, susreli smo se nekoliko puta, prvi put na Danu državnosti u Hrvatskom saboru. U ovih nekoliko tjedana, suradnju smo postavili na vrlo zdrave temelje. Sve što smo dogovorili, ispunili smo”, odgovorio je Plenković.

Komentirao je izjave o gašenju sisačke rafinerije.

“Jučer sam nakon niza informacija koje su unijele nemir među zaposlenike i javnost ponovio stajalište da je INA strateška kompanija, važna za našu energetsku sigurnost i hrvatsko gospodarstvo. Štitit ću njene interese i nastojati da se svi nesporazumi riješe. Postoje arbitražni procesi, idemo do kraja s njima, tu nema dileme. Što se tiče ugovora i modernizacije, tu se ide do kraja. Zato sam zvao gospodina Aldotta da idući tjedan održimo sastanak i da riješimo problem”, rekao je.

Što je s Goranom Marićem?

“Mi smo i za vrijeme izborne kampanje a osobito sada nakon izbora govorili da je potrebno kvalitetno upravljanje državnom imovinom. Znamo da smo tu imali uspjeha i neuspjeha, to je neiskorišteni potencijal. Gospodin Marić ima pravi senzibilitet za racionalno upravljanje državnom imovinom”, rekao je i dodao da nije problem transformacija ureda u Ministarstvo jer tamo radi više od 140 ljudi.

Rekao je da između Gorana Marića i ministrice gospodarstva Martine Dalić nema razmimoilaženja.

Danas je bio u Mariboru na komemoraciji žrtvama ubijenim u Hudoj jami.

“Sazrelo je vrijeme za suočavanje s prošlošću. To je bila jedna od bitnijih poruka na sjednici Vlade. U situaciji smo da se brojne informacije koje se nisu znale do ’89., ’90. godine tek sada otkrivaju. U Sloveniji je jako puno stratišta, jako puno mjesta koja su identificirana gdje su nebrojene žrtve komunističkih zločina. Mi se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih režima. Pomoći prije svega utvrđivanju istine, a bez toga nema pomirbe u društvu. Time sam se bavio u Europskom parlamentu, i zato želim surađivati s drugim državama”, rekao je premijer.

Dodajmo da sutra putuje U BiH.

Facebook Komentari