Mostov ministar okoliša i energetike: Razgovor o zatvaranju rafinerije u Sisku se već događa

Ministar zaštite okoliša iz redova Mosta Slaven Dobrović potvrdio je, prenosi N1, da će se ugasiti Rafinerija nafte u Sisku. Prvo je to jutros, podsjetimo, najavio, također Mostov, Tomislav Panenić u Saboru.

“To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi”; kazao je Dobrović.

Upitan je i na što je njegov kolega, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, mislio kada je rekao da je gašenje Rafinerije neminovno.

“Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfoslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti tako da se vodi računa o radnim mjestima”, kazao je Dobrović, dodajući da tu brigu mora voditi država.

Na pitanje znači li to razgradnju Rafinerije, kaže:

“Počinje rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete. U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti – ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta”, kaže Dobrović, dodajući da će se to riješiti strateškim pristupom.

Na pitanje u kojem razdoblju će se to događati, odgovara: “Razgovor o tome se već događa – prvo na razini vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om”.

Facebook Komentari