Marić: Onima s najmanjim primanjima također će rasti plaće, porez na nekretnine ništa revolucionarno

U središnjem Dnevniku HRT-a o proračunu, poreznoj reformi i ostalim aktualnostima iz svog resora govorio je ministar financija Zdravko Marić.

U ovom trenutku 915 tisuća hrvatskih građana, obveznika poreza na dohodak, od 2,750 milijuna, nije u poreznim škarama. Izmjenama će još oko 530 tisuća ljudi ući u tu skupinu, kazao je ministar Marić. “Govorimo o ljudima koji ostvaruju najmanje dohotke u Hrvatskoj”, dodao je.

Kako bi opovrgnuo razne napise kako se onima s najmanjim primanjima neće povećati plaće od iduće godine, ministar je naveo primjer jednog poreznog obveznika s jednim djetetom i jednom uzdržavanom osobom. Ovim izmjenama on neće biti u poreznim škarama do iznosa prosječne hrvatske plaće – 5.700 kuna. Plaća će mu se možda povećati za samo 220 kuna – ali to je ukupan iznos koji je do sada izdvajao za porez, tvrdi minista.

Rokovi su kratki, Vlada bi ove izmjene trebala prihvatiti do 10. studenoga a onda bi trebale ući u saborsku raspravu u dva čitanja. Porezne izmjene nije dobro raditi tijekom godine i time izgubiti cijelu godinu, rekao je.

Istaknuo je kako ovim prijedlozima izmjena poreza lokalnim jedinicama ne daju povoda za povećanje komunalija, vrtića ili bilo čega drugog. “Radi se na tome da se porez na dohodak u potpunosti prepusti lokalnim zajednicama u određenim omjerima, no taj model još moramo proučiti”, istaknuo je. Državni proračun će na bilo koji način taj manjak kompenzirati lokalnim zajednicama.

Upitan o PDV-u, ministar je rekao kako je s koalicijskim partnerom Mostom dogovoreno kako se on za sad neće mijenjati. Razgovara se o smanjenju poreza na dobit i poreza na dohodak, no o tome će javnost izvijestiti kad se s partnerima postigne dogovor.

“Kad govorimo o porezu na nekretnine ne govorimo o nečem revolucionarnom. Riječ je o tome da će se u komunalnu naknadu uvesti još jedan kriterij – a to su starost i kvaliteta nekretnine”, naglasio je ministar Marić za HRT.

Facebook Komentari