Postoji mogućnost zabrane pušenja na trgovima i na terasama, ugostitelji su u šoku

Izmjenom Zakonom o graničavanju upotrebe duhanskih proizvoda otvara se mogućnost zabrane pušenja i na terasama ugostiteljskih objekata, uz javne objekte, pa čak i na trgovima, prenose mediji Novi list.

Izmjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, Vlada planira lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju ne bi se smjelo pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata, niti u kafićima.

Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske te poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se tisuće ugostiteljskih objekata, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

‘Gradonačelnici i načelnici moći će se ponašati kao šerifi’

“Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti, što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak”, oglasio se Šepek u medijima. Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU-a, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ne želi trčati pred rudo.

“Zakon još nije donesen, riječ je tek o prijedlogu o kojem slijedi i javna rasprava, stoga u ovom trenutku ne mogu govoriti o eventualnoj primjeni takvih zakonskih rješenja. Ako zakon bude donesen u predloženom obliku, sigurno je da naša odluka neće biti donesena preko noći, niti bez konzultacija sa svim zainteresiranim stranama”, kazao je Obersnel za Novi list.

Ugostitelji šokirani

Riječki ugostitelji su šokirani.

“Ukidanje i te opcije dovest će do neminovnog smanjenja prometa što će, uz krizu od koje se još uvijek nisu u potpunosti oporavili, ali i brojne namete i ostale troškove, mnoge ugostitelje primorati da stave ključ u bravu”, kaže predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić.

Facebook Komentari