Ministrica Murganić: Tisuću eura je dobar poklon za početak, ali nije rješenje

Kojim mjerama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku misli poboljšati demografsku sliku zemlje? Hoće li nova Vlada ispuniti obećanje prethodne o poticajnoj mjeri od tisuću eura za novorođenče? Kako uspješnije koordinirati Vladine politike s akcijama nevladina sektora u području doniranja hrane i socijalnih samoposluga?

O tome su jutros ‘U mreži prvog’ na HTV-u s Miloradom Šikanjićem razgovarali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i koordinator ‘Mreže hrane’ i inicijative ‘Oslobodimo doniranje hrane PDV-a’ Zoran Grozdanov.

Ministrica je govorila o angažmanu asistenata za osobe s invaliditetom te potvrdila kako će do potpisivanja novih ugovora naknadu za asistente isplatiti iz sredstava ministarstva. “Nakon dobivenog natječaja sredstva će se vratiti”, rekla je Nada Murganić.

Naglasila je kako poboljšanje demografske slike i revitalizaciju društva ne treba očekivati samo od ove Vlade niti od ove uprave jer je to mnogo kompleksniji problem. Rekla je kako ova Vlada ima odgovornost donijeti mjere koje će se predlagati i provoditi sukcesivno. Napomenula je i kako treba naći novac u proračunu te donijeti zakone kako se ne bi dogodilo da u javnosti obećaju nešto što poslije neće moći ispuniti.

Zoran Grozdanov govorio je o problemima koji prate doniranje hrane. “Svjedoci smo da neke socijalne samoposluge nemaju što dati svojim korisnicima”, rekao je. “Trebamo početi graditi sustav doniranja hrane. Golema količina hrane se baca i to treba samo znati kanalizirati”, kazao je Grozdanov. Inicijativa ‘Oslobodimo doniranje hrane PDV-a’ inzistira da se hrana donira unutar rokova trajanja kako bi se što više pomoglo potrebitima i njihova je želja da problem doniranja hrane postane jedan od prioriteta nove Vlade.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je kako na području doniranja hrane možemo još puno toga učiniti. “Na rješavanju tih problema treba raditi sustavno, a humanitarne akcije moraju biti samo nadogradnja, dakle kvaliteta više”, rekla je.

Govoreći o mjeri kojom bi se s tisuću eura poticalo rođenje novog djeteta te o delimitiranju rodiljskih naknada, ministrica je rekla kako joj je teško govoriti o preuzimanju obveza koje je najavila prethodna vlada. “Sklona sam povećanju naknade za pomoć pri rođenju djeteta”, kazala je.

Dodala je i kako ta naknada već postoji i iznosi 2680 kuna, a u nekim je gradovima zbog socijalnih programa i veća. “No ne bih sada licitirala s iznosima”, rekla je najavivši da će se mjere za sljedeću godinu znati nakon donošenja proračuna. “Tisuću eura je dobar poklon za početak, ali nije rješenje”, rekla je. Najavila je i kako je jedan od zadataka nove Vlade donošenje novog zakona o socijalnoj skrbi.ovi u bijegu?

Share This Article