Kardum: Nejasno što će nam 20 ministara, Švicarska ima sedam, Italija, Njemačka i Francuska 16

Nakon prošlotjedne maratonske rasprave u Saboru, konačno imamo novu Vladu. Može li se iz sastava Vlade ili rasprave u Saboru vidjeti nešto što je važno za gospodarstvo u Studiju 4 HTV-a govorio je Željko Kardum.

On smatra kako pregovori o koaliciji a i rasprava u Saboru kasno pokazuje da ekonomija ponovo nije prioritet političara. “Svima su puna usta reformi jer je to općenita imenica koja ništa ne govori”, kaže Kardum. Dodaje kako je Andrej Plenković sjajno odradio posao kao diplomat – pomirio je vrlo profesionalno sve strane, ali iz tih ustupaka iščitava kako naglih i radikalnih promjena u gospodarstvu neće biti.

“Trojac Zdravko Marić, Martina Dalić i Tomislav Čorić doista razumiju gospodarske probleme no to samo po sebi ne govori ništa. Pitanje je koliko i na  koji način će oni moći djelovati, obzirom na odnos političkih snaga u Saboru. Velika većina saborskih zastupnika ne razumije ništa osim ekonomskih floskula, dio ih je povodljiv za samozvanim ekonomskim prorocima, a veliki dio uopće nije svjestan stanja u kojem se Hrvatska nalazi”, kaže Kardum te dodaje: “Dok su oni raspravljali je li ministrica kulture veći HDZ-ovac od nekog drugog strani investitori su rizičnost hrvatskog duga podigli na 226 ‘basis pointa’.” “Možete li vjerovati da investitori manju premiju rizika od Hrvatske očekuju čak i na obveznice Srbije?! Od nas je gora jedino Rusija, ali ona je pod sankcijama i u ratu u Siriji i Turska nakon pokušaja vojnog udara”, kaže Kardum.

Nije mu jasno zašto Hrvatska treba 20 ministara – kojih dvostruko veća Švicarska ima sedam, a Italija, Njemačka i Francuska – 16. Kardum je podsjetio i da Hrvatska ima manji budžet od Milana.

Facebook Komentari