Srbija se sprema na gospodarsku suradnju s Krimom, kojeg je Rusija otela Ukrajini i anektirala

Veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je danas da ima dosta potencijala za suradnju Srbije i Krima i to prije svega u području poljoprivrede ističući da bi na tržištu Krima bile dobrodošle prehrambene namirnice iz Srbije, prenosi srbijanski Tanjug.

Na okruglom stolu “Mogućnosti i perspektive krimsko-srbijanske poslovne suradnje” u Ruskom domu u Beogradu ocijenjeno je da Srbija i Krim imaju dosta potencijala i za kulturnu suradnju, a pored poljoprivrede i za suradnju u turizmu i graditeljstvu.

Čepurin je rekao da je važno, kako kaže, omogućiti privlačenje što većeg broja turista imajući u vidu činjenicu da Krim godišnje posjeti više od pet milijuna turista iz svijeta i da se taj broj povećava iz godine u godinu.

“Treće područje u kojem se može ostvariti suradnja je graditeljstvo jer Krim dobiva novu dinamiku razvoju, potrebna mu je ogromna izgradnja, a Srbija ima odlične graditelje. To je jako važno i treba naći mogućnosti konkretiziranja suradnje”, rekao je Čepurin.

On je istaknuo da ima perspektive da mnoge regije iz Srbije surađuju s Krimom, odnosno da se uspostave bratski odnosi.

Krim, sa dva milijuna stanovnika, će se, kako je rečeno na tribini, razvijati korak po korak i biti integriran u ruski i međunarodni život.

Sudionici konferencije ukazali su kako na jedinstven geo- ekonomski položaj jer se nalazi na Crnom moru, tako i na povoljne klimatske uvjete koji pružaju mogućnosti za ulaganje.

Također, istaknuto je da je perspektivna poljoprivreda, da Krim ima razvijenu mrežu obrazovnih i znanstvenih institucija, i da je odlično mjesto za turizam i rekreaciju.

Pitanje statusa Krima rješavano je na referendumu 2014. godine kada se više od 90 posto Krimljana izjasnilo za nezavisnost od Ukrajine i pripajanje Rusiji, piše srbijanska agencija Tanjug.

U Ruskom domu bit će priređena i izložba-prezentacija investicijskog, turističkog i kulturnog potencijala, a na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici izvršne vlasti Krima, kao i Ruske Federacije.

Facebook Komentari