Ostojić o reviziji Vatikanskih ugovora, prošlosti i Zoranu Milanoviću

Kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić dao je intervju za Večernji list čiji dio prenosimo.

Što zaključiti iz činjenica da je devet kandidata za novog šefa SDP-a, je li to znak da stranka nema jasan plan za budućnost?

Broj kandidata govori da je SDP jaka i demokratska stranka u kojoj postoji velik broj članica i članova koji svojim angažmanom mogu pridonijeti boljitku stranke i države.

Ako postanete novi predsjednik SDP-a, što će biti vaši prvi potezi u osnaživanju stranke?

Rad na jačanju organizacije stranke, jačanje rada s članstvom, ponovno uključivanje lijevih intelektualaca, ponovno otvaranje dijaloga sa sindikatima i udrugama civilnog društva, jasno programsko pozicioniranje stranke, samo je dio onoga s čime treba krenuti odmah nakon okončanja unutarstranačkih izbora. Na taj ćemo način stvoriti kvalitetne politike. Ali stranku treba jačati i prema vani, a ne samo unutra. Trudit ću se da bolje i konstruktivnije nastupamo u Saboru, Klub zastupnika mora postati kompaktniji, organiziraniji, uvest ćemo jasnu podjelu poslova i svesti improvizaciju na minimum. Bez obzira na to što smo oporba i ne trebamo održavati većinu potrebnu za usvajanje odluka, naše zastupnice i zastupnici bit će obvezni dolaziti na sjednice ako nisu zauzeti radom na terenu. Potrebna nam je i bolja komunikacija s drugim strankama u oporbi koje dijele naše vrijednosti, tako ćemo stvoriti jak i funkcionalan oporbeni blok koji će prisiliti vladajuće da uvažavaju naše prijedloge.

Najavljujete reviziju Vatikanskih ugovora. Što biste konkretno mijenjali u tim ugovorima?

Revizija Vatikanskih ugovora dio je mojih ideja za promjene koje su Hrvatskoj potrebne na području obrazovanja, poput jačanja materijalnog položaja nastavnika, ulaganja u nove škole, inzistiranja na građanskom odgoju. Naš Ustav Hrvatsku definira kao sekularnu državu i pregovore sa Sv. Stolicom oko revizije Vatikanskih ugovora treba graditi upravo na toj ustavnoj odredbi. U izmjenu tih ugovora krenut ćemo upravo na način koji je njima propisan. Ja se jasno zalažem za svoje stavove, ali sam prije svega legalist. Dakle, razgovorima i razmjenom razmišljanja s našim partnerima 20 godina stare ugovore treba prilagoditi trenutku u kojem danas živimo. Kao minimum, smatram da je potrebno što prije osigurati da vjeronauk bude prvi ili zadnji školski sat, čime izlazimo ususret onoj djeci koja ne pohađaju vjeronauk, a danas sama sjede u hodniku škole dok nastava iz tog predmeta ne završi.

Nije li upravo vjeronauk u školama “koštao” SDP izbora 2007. godine?

HDZ je 2007. godine pobijedio na izborima jer se u kampanji služio neistinama, a novcem ukradenim putem Fimi medije i na druge načine financirao je najskuplju izbornu kampanju u hrvatskoj povijesti. Hrvatsko društvo je katoličko i takav stav naići će na otpore. A i takve teme uvijek dijele društvo, piše Večernji.

Nema nevažnih tema, no je li revizija Vatikanskih ugovora nešto što bi SDP-u trebalo prvo biti u fokusu?

Tako je! Nema nebitnih tema, zbog toga sam u kampanji otvorio i temu zaštite prava radnika, među ostalim i povećanjem minimalne plaće, koja u Hrvatskoj iznosi 39 posto prosječne, a već u susjednoj Sloveniji 51 posto i smatram da se ona i kod nas mora povećati. Ali, očito je veći interes kod vas u medijima izazvalo pitanje Vatikanskih ugovora pa i u ovom intervjuu već neko vrijeme govorimo o njima, a ne o radnicima i radničkim pravima.

SDP je u svom mandatu donio Zakon o životnom partnerstvu. Treba li se stranka boriti da se homoseksualnim parovima omogući i posvajanje djece?

Zakon o životnom partnerstvu je nešto na što Hrvatska može biti ponosna. Trenutačno je prioritet raditi na njegovoj punoj provedbi u praksi, a nakon toga ćemo razgovarati o potrebnim izmjenama. Međutim, kao roditelj mogu reći da je za dijete puno važnije da u svojoj obitelji bude voljeno i poštovano od toga jesu li mu roditelji heteroseksualni ili homoseksualni par.

Kako komentirate postupke slovenskih vlasti koje će 27. listopada pokopati kosti prvih 796 od ukupno 3000 partizanskih žrtava iz Hude jame. Što bi Hrvatska o tom pitanju trebala učiniti?

Svaka, ali svaka žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet. Stoga je obveza države da s dužnom pažnjom postupa sa žrtvama rata i poraća i da im omogući dostojno posljednje počivalište.

Što je s arhivom CK SKH. Hoćete li se zalagati da SDP promijeni zakon da SDP više ne nadzire korištenje arhive?

SDP je dokumentaciju bivšeg SKH davno predao Državnom arhivu i s njom se postupa u skladu sa Zakonom i tako već dugi niz godina. Ta je arhiva dostupna, a ako oni koji su na vlasti smatraju da zakon koji regulira pitanje postupanja s arhivskom građom treba promijeniti, neka to učine.

Kad danas “vrtite film”, imate li odgovor zašto ste izgubili izbore?

Prošla Vlada bila je najgora vlada u našoj novijoj povijesti. Srušena je ponajprije djelovanjem zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Nažalost, taj uspjeh nismo kapitalizirali, a kada tome pribrojimo nekoliko pogrešnih koraka u kampanji, kao i činjenicu da nismo inzistirali na provođenju izbora već u srpnju, vidljiv je razlog za neuspjeh.

Jeste li vi osobno znali da se Milanović planira sastati s Josipom Klemmom i ostalim braniteljima?

Nisam i ne bih ga podržao da sam znao za njega.

Kako komentirate postupke Kreše Beljaka i kako danas gledate na činjenicu da ste HSS-u dali pet mandata?

SDP nikada nije ulazio u samostalnu odluku drugih stranaka o njihovoj političkoj budućnosti pa neću ni ja danas. Mogu imati razumijevanja za njihove postupke, ali isto tako moram reći da nije korektno ni primjereno prema biračima i koalicijskim partnerima izaći na izbore s jednom političkom opcijom, a onda pretrčavati drugoj. Bojim se da je upravo takvo postupanje primjer onoga što narušava povjerenje građana u politiku.

Facebook Komentari