Petrov: Ne brinu nas najave o opstrukciji, pregovorimo smo zadovoljni, Kovačiću vjerujem

Predsjednik Sabora Božo Petrov dao je prvi intervju kako je na toj funkciji, i to za Jutarnji list. Prenosimo dio intervjua.

Iz Mosta se mogu čuti najave da će prva sjednica trajati sve dok se ne izglasa svih pet vaših jamstava. Hoće li to biti tako? S druge strane, oporba najavljuje opstrukciju. Kako ćete kao predsjednik Sabora na to reagirati? Hoće li sjednice trajati do pet ujutro ako bude potrebno?

“Ne brinu nas najave o opstrukciji. Transparentno i otvoreno smo komunicirali naša jamstva, trenutačna oporba tijekom predizborne kampanje nije rekla niti riječ protiv naših jamstava ili argumentirala zašto su ona pogrešna. Sada, kad znaju da su oporba, najavljuju žestoku reakciju. Ne bih želio prejudicirati svoju reakciju ili konkretnu situaciju, jer ne znam što me očekuje. Jedino što mogu reći jest da, ukoliko je to potrebno, sjednice će trajati i 48 sati u komadu. Naravno, sve što ću raditi u Saboru bit će u skladu s Ustavom i poslovnikom.”

Završili su pregovori, sastavljate Vladu s HDZ-om. S iskustvom s prošlih izbora i pregovora, po čemu su se ovi toliko razlikovali? Dojam je da ste se puno bolje našli s Plenkovićem nego s Karamarkom, a i sami ste rekli da je ovo početak jedne dobre suradnje…

“Zadovoljni smo pregovorima jer su bili iznimno konstruktivni i naši timovi su napravili odličan posao. Naravno da se u nekim stvarima nismo složili, ali uspjeli smo postići kompromis. Gospodin Plenković je razumna osoba i uistinu polažem nade u uspjeh naše suradnje.”, piše Jutarnji list.

U kampanji ste govorili da Plenković ne može biti premijer, a vrlo brzo ste pristali na to. Kako vas je u tako kratkom roku uspio uvjeriti da će biti dobar premijer i je li se zbog njega HDZ doista počeo mijenjati?

“Slažem se kako je funkcija premijera iznimno važna, ali Most je dobio bitne političke funkcije i vjerujemo kako će biti važan faktor u Vladi. Gospodin Plenković je unio neke važne novine u HDZ i želim mu svu sreću u odgovornim zadaćama koje ga čekaju.”

Je li Most u pregovorima na kraju dobio sve što je htio i što je po vašem mišljenju bilo presudno da se HDZ ipak dogovorio s vama, kad je imao i alternativnu opciju s drugim strankama?

“Zadovoljni smo dobivenim, volim vjerovati da je HDZ u nama prepoznao čvrstog, pouzdanog i strateškog partnera. To što je postojala alternativa ide u prilog toj tezi.”

Kako to da će Ivan Kovačić biti potpredsjednik Vlade i ministar uprave? Hoće li to biti malo nezgodna situacija, nedavno je HDZ-u poručio “ko vas j…”?

“Vjerujem gospodinu Kovačiću, a puno puta sam se uvjerio u njegove političke vještine i smatram da će odlično obnašati svoju dužnost. Slažem se kako takvim ishitrenim izjavama koju navodite više neće biti mjesta i vjerujem kako je toga svjestan i sam gospodin Kovačić. Inače, potpuno sam siguran, ne bi prihvatio tu funkciju. Naravno, još ništa nije gotovo, pa tako nije sigurna ni pozicija Ivana Kovačića. Prvo nas čeka usvajanje Mostovih jamstava u Saboru, a onda formiranje i potvrđivanje Vlade.”

Nakon što se izglasaju Mostova jamstva, na što ćete se posebno fokusirati? Ostaju vam četiri ministarstva, jedno od njih je Ministarstvo uprave – hoćete li onda inzistirati na reformi javne i lokalne uprave, odnosno stojite li i dalje pri svom stavu da neke lokalne jedinice treba ukinuti?

“Slijedit ćemo naš program što je detaljnije moguće. Što se tiče reforme javne i lokalne uprave, ona se mora provesti i plan je da se u nju uključe i same lokalne jedinice. Svjedoci smo kako se ponovno stvara atmosfera straha i naš posve legitiman zahtjev se gotovo pretvara u propast i tragičnu sudbinu svih lokalnih jedinica. To je posve kriv stav, ali da se mora štedjeti i racionalizirati, mora. I tu nema govora.”

Bojite li se da će se Most u ovoj novoj suradnji s HDZ-om “utopiti”, odnosno po čemu se u ovom trenutku Plenkovićev HDZ razlikuje od Petrovljevog Mosta?

“Nema nikakve šanse da se Most utopi u bilo kojoj drugoj stranci. Mi smo nastali kao alternativa postojećem sustavu i uvijek ćemo takvi ostati. Nikad nećemo biti ničija produžena ruka u Saboru i baviti se političkom trgovinom. Ali to smo uostalom već dokazali. Most je politička opcija koja će se uvijek zalagati za zaštitu hrvatskih interesa i hrvatskog naroda pod cijenu svega.”

Često su se mogle čuti neslužbene informacije kako u Mostu postoji struja koja se zalagala da ostanete u oporbi. Što su prednosti kad ste na vlasti, a što kad ste u oporbi za stranku poput Mosta koja se tek izgrađuje?

“Nema govora o različitim strujama unutar Mosta. Kad ste na vlasti, izloženi ste brojnim kritikama i morate ispuniti visoka očekivanja. S druge strane, u najboljoj ste poziciji dokazati svoju ozbiljnost i političku odgovornost. Mi smo ponosni što smo u tako kratkom roku stvorili stabilno biračko tijelo. To uistinu znači mnogo.”

Mnogi su vam zamjerili usporedbu molitvi protiv pobačaja pred bolnicom s gay prideom jer je riječ o tome da se LGBT osobe bore za prava, dok bi molitelji dokidali neka ženska prava. Možete li sada detaljnije pojasniti tu svoju izjavu i je li ona bila pogrešna?

“Naravno, radi se isključivo o pravu na slobodu mišljenja. Svatko u demokratskom društvu ima pravo javno zastupati ono u što vjeruje. Naravno, kao liječniku i političkom dužnosniku posve su mi neprihvatljivi navodi o tome da su informacije o pacijentima komunicirane izvan bolničkog kruga. To se treba strogo kažnjavati.”

Je li točno da ste u jako dobrim odnosima sa Zlatkom Hasanbegovićem i biste li voljeli da on ostane i dalje ministar kulture?

“Gospodina Hasanbegovića poznajem preko suradnje u Vladi koja je bila vrlo dobra, a o njegovoj potencijalnoj ministarskoj funkciji odluku će donijeti HDZ, odnosno gospodin Plenković kao mandatar.”

Facebook Komentari