Plenković: Intencija je da imamo 19 ministarstava i šest središnjih ureda

U tijeku je prva radna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će zastupnici donijeti zakone nužne kako bi se stekli uvjeti da već sljedeći tjedan imamo novu vladu.

Nova Vlada sastavit će se na temelju četiriju zakonskih prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi.

Zakonske prijedloge predstavio je mandatar za sastavljanje vlade, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, prenosi HRT.

Naglasio je kako je intencija da u budućnosti imamo 19 ministarstava i 6 središnjih ureda. Oformilo bi se novo ministarstvo – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao razloge, naveo je nepovoljna demografska kratanja koja utječu na tržište rada, mirovinski sustav te neuravnotežen razvoj svih djelova Hrvatske. Izmjenama zakona o vladi Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja se Ministarstvu gospodarstva. Sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug.

Ujedno bi se osnovala dva ureda –  za pitanja sporta i razvoj digitalnog društva, rekao je Plenković.

“Mi kao oporba ne želimo određivati kako će vladajuća većina urediti sustav svojih institucija. No, želimo ukazati na neke netočnosti a to je da se ovim prijedlozima povećava broj tijela središnje uprave. Prije ove racionalizacije bilo je 31 tijelo, a a nakon nje 32 tijela središnje uprave. Bravo kolege”, rekao je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

Share This Article