Rašeta: Nina Obuljen je dobar izbor, a HAVC je bitan u regiji, a desnica u HDZ-u tigar od papira

Naslove dnevnih novina u Novom danu komentirao je Boris Rašeta, novinar i kolumnist 24sata i Expressa.

“Bitka se vodi za sve funkcije u novoj vladi, a posebno za funkciju ministra kulture koju sada obnaša Zlatko Hasanbegović. Podsjetimo, braniteljske udruge u srijedu su se zbog navodnog kriminala U HAVC-u obrušile na čelnog čovjeka tog tijela Hrvoja Hribara, ali i članicu upravnog odbora HAVC-a Ninu Obuljen Koržinek, koja je, neslužbeno, jedna od kandidatkinja za funkciju ministrice kulture”, kaže naš gost.

Rašeta ocjenjuje da je riječ od borbama frakcija unutra HDZ-a.

“Očito da je ovdje riječ o odvagivanju snaga unutar HDZ-a. Zahtjevi su to jedne skupine ljudi, slično kao što smo imali skupinu koja ne želi Hasanbegovića za ministra. Po mojoj procjeni, ako Plenković odustane od Nine Obuljen, bit će to znak da je popustio desnici”, kazao je Rašeta, ističući da bi to, tijekom ovih postizbornih pregovora, bio drugi ustupak šefa HDZ-a desnoj struji u stranci.

Mišljenja je da bi imenovanje Nine Obuljen za ministricu bio dobar izbor.

“Nina Obuljen dolazi iz HAVC-a koji generira veliku produkciju u regiji, ali to je i važno područje kulturne hegemonije u koje je desnica zadnjih godina ušla. Na tom pitanju će se vidjeti koliko će Plenković ići protiv struje onih okupljenih oko Hasanbegovića, a to nije ni brojna ni homogena skupina, to je 5-6 ljudi, oni su tigrovi od papira koji samo proizvode veliku buku”, komentirao je Rašeta. Ako se uplaši njihovog otpora, kako li će se tek snaći pred većim pritiscima, poput sindikalnih zahtjeva, arbitraže za Inu, s bankama…

“Najviše bi političke mudrosti Plenković bi pokazao kada bi imenovao Ninu Obuljen, a ako u HAVC-u postoji kriminal trebaju to istraživati nadležna tijela, a ne grupa ljudi”, dodao je.
Nema ljubavi između Plenkovića i Grabar Kitarović

Rašeta je komentirao i odnos šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, kojem popularnost raste, i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja, s druge strane, gubi podršku javnosti.

“Prije bih to opisao kao jednu vrstu ljubomore i lagane netrpeljivosti, nego velike ljubavi. Grabar Kitarović do sada nije napravila niti jednu veliku grešku, ali niti jedan veliki potez koji bi se pamtio”, kazao je Rašeta i podsjetio da predsjednica nije ispunila jedno od najvećih obećanja iz predizborne kampanje ono o preseljenju predsjedničke rezidencije s Pantovčaka na manje luksuznu lokaciju.

“Ona je meni najbolja kada je potpora navijačima, a to nije ohrabrujuće za drugi mandat. Trebat će napraviti nešto jako po tom pitanju”, kazao je Rašeta.

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga kazneno prijavila Hrvoja Hribara i HAVC

Jandroković oko Nine Obuljen: Pozvao bih sve da budemo razumni i da smirimo strasti

Plenković oko Nine Obuljen: Nema pritiska na mene ni od koga, ministri će biti oni koje ja odlučim

Nina Obuljen o optužbama: zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo očite laži i podvale?

Facebook Komentari