Predsjednica Grabar-Kitarović otkrila što je bila tema razgovora s britanskom kraljicom i premijerom

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s britanskom premijerkom Teresom May nakon čega se obratila medijima.

“Vrlo, vrlo srdačan razgovor s gospođom May. Usuglasili smo se da doista naše odnose između Hrvatske i UK treba modernizirati. Da ne smijemo se zaustaviti samo na onome što razgovaramo u Bruxellesu i pogotovo naše buduće odnose ne svesti na Brexit. Da se treba fokusrati na što veću razmjenu između ljudi i tvrtki. Izrazili smo nadu da će se ulaganja i broj britanskih turista koji nas posjećuju povećati”, rekla je predsjednica.

Spomenula je i slobodu kretanja.

“Velika Britanija još uvijek nije liberalizirala tržište rada za hrvatske državljane. Dotaknuli smo se i građana koji žive tu. Ta će tema biti dijelom pregovora koji su pred nama. Postupak će početi negdje u trećem mjesecu iduće godine”, rekla je predsjednica.

Rekla je i kako su se poprilično dotaknuli još jedne teme – Bosne i Hercegovine.

“Ustrajala sam na toj temi kako bih objasnila što se događa tamo, koji su potencijalni destabilizatori cijelog prostora istočne Europe”, rekla je.

Osvrnula se i na raniji susret s kraljicom.

“Vrlo srdačan susret. Britanska kraljica je jedna vrlo ugodna osoba, iznenađujuće ugodan susret. Rado se sjeća posjeta Hrvatskoj, Dubrovniku. Rekla je da je princ Charles vrlo lijepo govorio o Hrvatskoj i koliko se promijenila od posljednjeh susreta”, rekla je predsjednica.

Ocijenila je i današnje odnose VB i Hrvatske.

“Jako sam zadovoljna što sam primijetila novi duh, čak i sama kraljica je spomenula činjenicu da se moramo više približiti kao države. Treba se usredotočiti na sadašnjost i budućnost”, kaže Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari