Osijek bi uskoro mogao dobiti izravan let za Dublin zbog masovnog iseljavanja Slavonaca

Slavoncima je Irska obećana zemlja. Kako bi put do obećane zemlje skratili, pokrenuta je čak i peticija za uvođenjem zračne linije Osijek – Dublin

Slavonci u Irskoj putem interneta su organizirali Udrugu Smaragdni otok i pokrenuli internet peticiju za izravnu zračnu liniju Dublin-Osijek.

“Smatramo da bi izravnom linijom Dublin-Osijek svi mogli češće posjećivati Hrvatsku i okolne zemlje u regiji. Isto tako izravna linija bi pomogla lokalnom turizmu u Slavoniji i šire obzirom da stanovnici Irske svakodnevno slušaju o ljepotama Hrvatske”, rekao je Marko Grgar, “Smaragdni otok”, Maynooth, County Kildare, Ireland.

Da se stvorila potreba o takvoj liniji, svjesni su i u osječkoj Zračnoj luci.

“Nadamo se da ćemo negdje pred ljetnu sezonu, negdje oko Ožujka uvesti redovne linije prema Dublinu. cijene karata će biti vrlo povoljne, na razini niskotarifnih kompanija”, tvrdi Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

A do ožujka, kao pravi test popunjenosti organizirat će se 2 čarter leta za Božić. Slavonci, s obje strane Atlantskog oceana – odobravaju.

“Siguran sam da bi jedna takva linija bila uvijek puna jer bez obzira što živimo i radimo u Irskoj, želimo biti češće u domovini”, dodaje Grgar.

Pa je peticiju potpisao i Tomislav jer put od 28 sati više ne želi prolaziti.

Tomislav je na zadnjoj godini Ekonomskog fakulteta u Osijeku, no priliku za zaradu tijekom sezone kao kuhar u Irskoj ne propušta, pa se s osmjehom vraća kući.

“Druga godina u tom istom mjestu. Dobri ljudi, hotel, dobar posao. Zarada odlična. Naspram naših sezona, odlična”, rekao je Tomislav Medved (23) iz Osijeka.

Hrvatsku nakon fakulteta ne želi napuštati, ako, naravno – neće morati. A sam put od Irske do Osijeka dugo će pamtiti.

“Bila je prvo 3 sata vožnja busom od mjesta gdje živim u Irskoj do Dublina, onda let Dublin – Zadar, ali to je bio najlakši dio puta, a onda kreće križni put. Čekanja od 6 sati zbog ukidanja noćnih linija za Zagreb, tako da se to odužilo od 7, 8 sati do 28 sati putovanje”, prenosi RTL.

Share This Article