HNS optužio MOST za foteljaštvo i neargumentiranu diskreditaciju, možda u suradnji S MOL-om

HNS je reagirao na odvoz nafte iz Siska u Rijeku. Smatraju da je budućnost Ine dovedena u pitanje i pozivaju nadležne i mjerodavne institucije da žurno reagiraju, “jer je kršenje hrvatskih zakona od strane MOL-a nedopustivo”.

“Nakon što je MOL bez znanja hrvatskih članova Uprave prevezao 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, a da je tehnički ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić navodno za to saznao tek kada je nafta bila na putu, HNS smatra da je budućnost INA-e dovedena u pitanje te pozivamo nadležne mjerodavne institucije da žurno reagiraju, jer je kršenje hrvatskih zakona od strane MOL-a nedopustivo.

U onom trenutku kada je dogovorena nova hrvatska Vlada HDZ-a i Mosta, MOL je očito procijenio da u našoj zemlji može raditi što hoće i to ni manje ni više nego na 25. obljetnicu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Time je poslao vrlo jasnu poruku da im je konačan cilj zatvaranje rafinerije Sisak i dovršetak upropaštavanja INA-e.

HNS upozorava da se za nacionalne interese ne bori u predizbornoj kampanji, nego da je to kontinuirana bitka bez posustajanja koja nadilazi stranačke razlike ili interese. Posljednji koji je to zaista činio sa srcem, spreman na sve pokušaje diskreditacije koje se i danas događaju i to upravo od ministra u odlasku Tomislava Panenića, bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na čelu Ministarstva gospodarstva.

I dok Vlada u nastajanju još uvijek razmišlja o sudbini INA-e probajte se prisjetiti jedne odluke Tomislava Panenića u korist INA-e. Nije učinio ništa za očuvanje naše strateške naftne kompanije, ali se potrudio diskreditirati predsjednika HNS-a što MOL sustavno čini od 2014. godine.

Također, nije sudjelovao ni u kakvim ozbiljnim razgovorima oko INA-e, niti u arbitražnim postupcima te je time ozbiljno ugrozio njezine interese. Očigledno je da nema vremena za INA-u, jer da je kontinuirano surađivao s Upravom, sa Sindikatima kao i s djelatnicima rafinerija u Sisku i Rijeci, iznenađenja se ne bi događala. To pokazuje njegovu potpunu nekompetentnost, neznanje i nezainteresiranost za stratešku hrvatsku tvrtku.

Umjesto da se bavi INA-om, Panenić se zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Mosta bori za fotelje u novoj Vladi i neargumentiranom diskreditacijom političkih suparnika (možda i u suradnji s MOL-om). Preuzeti odgovornost za budućnost zemlje je zahtjevan i odgovoran posao, a ovaj slučaj vrlo jasno pokazuje kako ministar u odlasku Tomislav Panenić tome nije dorastao. Ako kompetentni i odgovorni političari ne preuzmu brigu o INA-i sudbina rafinerije u Sisku i cjelokupne INA-e je nakon 2017. godine vrlo upitna”, stoji u priopćenju HNS-a.

Facebook Komentari