Referendum u RS: većina izašlih dala pozitivan odgovor na pitanje, Dodik slao provokativne poruke

Građani Republike Srpske u BiH na referendumu su odgovarali na pitanje:”Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?”.

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je kako je prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo – njih 99,7 posto. Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće. Konačne rezultate referenduma provedbeno povjerenstvo, kakao je najavio Karan, objavit će u ponedjeljak u 12 sati.

Ohrabren rezultatima referenduma u Republici Srpskoj, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik helikopterom je stigao na Pale na predizborni skup Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Zahvalio se svima koji su izašli na glasovanje te posebno naglasio ulogu policije Republike Srpske u BiH u stvaranju sigurnog ozračja za referendum. Ponovio je tezu da je RS država i da je to bosanskim Srbima jedina brana od ponavljanja Jasenovca.

“Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država”, rekao je Dodik.

“Ponosan sam na narod RS, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i moram da kažem da je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum”, kazao je između ostalog, prenosi HRT.

Predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović prije objave prvih rezultata glasovanja izjavila je kako je sretna jer je taj entitet dokazao kako je u stanju izvesti i organizirati referendum naznačivši kako će to biti praksa za kojom će se posezati i ubuduće. Pojasnila je kako će nakon ovog referenduma vlada RS-a predložiti izmjene zakona o entitetskim praznicima kojima će se definirati kako 9. siječnja kao dan RS-a neće biti obavezno proslavljati odnosno kako ga neće morati obilježavati oni koji to ne žele.

Na pitanje ima li referendum smisla ako neće ništa promijeniti, Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske rekao je, “ne udara ni u kakve statusne i temeljne vrijednosti BiH. Ovo je politički odgovor na jedan političko-pravni akt Ustavnog suda, ali je postao potpuno besmislen onog trenutka – kada je prije nekoliko dana Milorad Dodik rekao – da ovo nije referendum, nego anketa”.

Facebook Komentari