Ustavni sud Bosne i Hercegovine: 9. siječnja kao dan R Srpske proglašen protuustavnim

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na svojoj plenarnoj sjednici odbio sporni zahtjev Republike Srpske za preispitivanje njihove odluke iz studenog vezano uz obilježavanje dana Republike Srpske. Tako je ovom odlukom suda 9. siječnja kao dan Republike Srpske proglašen protuustavnim, javljaju Nezavisne.

U nastavku plenarne sjednice, ustavni će suci će se izjasniti i o zahtjevu o zabrani referenduma u Republici Srpskoj koji je prema Dodikovom planu zakazan za iduću nedjelju.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u studenom prošle godine donio odluku kojom se Dan Republike Srpske proglašava neustavnim uz obrazloženje kako bi se time kršila prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u BiH. Odluka je to koju su odbacili čelnici Republike Srpske te za 25. rujna zakazali referendum.

Milorad Dodik ranije je izjavio kako ‘nema odluke Ustavnog suda BiH koja može dovesti u pitanje održavanje referenduma o Danu Republike’. ‘Bilo bi dobro da ukinu svoju odluku jer tek onda referendum ne bi bio upitan ni po kojoj osnovi. Tek onda ćemo održati referendum’, rekao je Dodik.

Facebook Komentari