Marić o tužbama banaka protiv Hrvatske, konverziji CHF, poreznim olakšicama i MOST-u

Tehnički ministar financija Zdravko Marić dao je u subotu izjavu za medije ispred Ministarstva financija. Teme su bili krediti u švicarskim francima i porezna reforma, ali i pregovori s Mostom nezavisnih lista, no o kojima je Marić slabo htio govoriti.

“Što se tiče porezne reforme, ponovit ću da je oduvijek ideja bila da se napravi sveobuhvatna analiza koja je trebala polučiti određene smjernice i sugestije što i u kojem smjeru dalje s poreznom reformom. Pad Vlade je učinio svoje, neki su koraci odgođeni, ali sav uloženi rad neće ostati mrtvo slovo na papiru, nego bi trebalo zaživjeti u praksi. Do sada nije bilo nikakvog govora i ništa osim onoga što je bilo zapisano u programu HDZ-a, a spekulacije ne mogu komentirati, nego se samo od njih ograditi”, kazao je Marić u subotu.

Inače, ideja je da se stvori stabilan porezni okvir, dodao je, koji će biti atraktivan za gospodarstvenike i građane, ali i investitiore. “Trebao bi biti jednostavan.”

Analiza je utvrdila čitav niz olakšica, oslobođenja i umanjenja koja stvaraju element složenosti, rekao je. “Porezna olakšica ili uvećanje osnovnog odbitka za uzdržavane članove i djecu nikada nije dolazila u pitanje. U niti jednom scenariju”, poručio je Marić.

“Što se tiče ostalih mjera, ideja je da se uz ovo sve ide i s poreznim rasterećenjem, ali važnu ulogu će igrati više elemenata. HDZ je pokrenuo proces formiranja nove Vlade, razgovori idu pozitivno. S druge strane, utjecat će i projekcija državnog proračuna za 2017. godinu. Ako budemo u situaciji da se Vlada oformi u razumnom roku, da s ovim izmjenama završimo do kraja godine. Sve izmjene idu s početkom godine, dakle 1.1.2017. godine. To su dva elementa koja će utjecati na poreznu reformu. Proteklih dana ste čuli jako dobre rezultate, i ideja je da se nastave”, kaže Marić.

Zakon o konverziji

Konverzija i Zakon o konverziji je provedena i konzumirana, rekao je, “iskoristilo ju je 95 posto dužnika u švicarskim francima. Mi se bavimo s posljedicama tog zakona koje mogu imati pravni epilog”, kaže Marić.

Upitan je potom o pismu od Unicredita koje je zaprimilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a za koje kaže da je najava tužbe zbog konverzije, protiv koje će se pokušati boriti dogovorom. “Ono što je stiglo od Unicredita nisam zaprimio ja, nego je zaprimilo MVEP. To je jedan poziv za sve institucije Hrvatske da se odgovori na to. Imali smo sastanak u Vladi s premijerom o tome kako se i na koji način postaviti u ovom slučaju poziva za tužbu pred međunarodnim sudovima. Ako krene međunarodni spor, prva je namjera zaštita nacionalnih interesa i poreznih obveznika.

I dalje stoji opcija da se kroz kompromisno rješenje nađe način koji će zadovoljiti sve strane da do tog međunarodnog sudskog procesa ne dođe”, rekao je Marić o pismu Unicredita. “Pismo govori da oni pokreću proces.”

“Slogan je bio “vjerodostojno”, držat ćemo se svega što smo rekli”

Ne bih komentirao najave ili izjave od strane Mosta, ali sigurno je da ćemo pojasniti što smo sve mislili, kaže Marić. “Unutar sustava PDV-a postoji niz nelogičnosti koji rezultiraju nepravednostima u poreznom sustavu, koje želimo smanjiti. Hrvatska ima drugu najvišu opću stopu PDV-a u Europi, i sigurno je da se ide prema nižem. Sa spuštanjem opće stope PDV-a mi ćemo debelo redefinirati postojeći sustav PDV-a.”

Na pitanje je li istina da je Most tražio sedam ministarstava, kaže da to neće komunicirati, ali da može reći da na sastanku neki dan nije o tome bilo niti riječi, već samo o sedam točaka. S Mostom se opet vide u ponedjeljak u 15 sati.

Svi sudionici sastanka dogovorili su se da neće otkrivati detalje za vrijeme trajanja dogovora HDZ-a i Mosta nezavisnih lista. “Izborni program ostaje, pa i slogan je bio “vjerodostojno”. Ostajemo pri svemu”, kaže Marić.

“Ovo je prva godina kada povrati idu nakon što je komunikacija usmjerena od Porezne uprave prema građanima. Ovo je prva godina kada Porezna uprava šalje pisma građanima. Međutim, povrati su u većem dijelu isplaćeni”, rekao je Marić i smatra da su i lokalne samouprave ponovno u situaciji u kojoj su trebale biti.

“Idemo sa snižavanjem najviše stope poreza na dohodak, dižemo prag i neoporezivi osobni dobitak”, zaključio je u pressici.

Zdravko Marić je, podsjetimo, ranije naveo kako je cilj planirane porezne reforme povećanje raspoloživog dohotka građana i snižavanje troškova gospodarstvu i kućanstvima.

Prijedlozi zakona o tome već su najvećim dijelom spremni, kaže Marić, i plan je da sve zakonodavne aktivnosti budu gotove što prije, kako bi se s njihovom primjenom počelo od 1. siječnja 2017. godine.

Facebook Komentari