HDZ nudi samo 4 ministarstva, predsjednika Sabora bi MOST? U medijima izlaze čudne stvari?

Nakon što su završili jučerašnji višesatni pregovori Mosta i HDZ-a, postavlja se pitanje što će se dogoditi u Vladi, odnosno, koja će ministarstva pripasti kome, pa su mediji počeli kalkulirati o tome što se zapravo razgovaralo jučer na sastanku.

Službeno, po izjavama nakon sastanka, Andrej Plenković i Božo Petrov bili su suglasni da se do te teme nije ni došlo, te da će se o tome raspravljati kasnije.

Mediji pišu

Most ovoga puta nije u istoj poziciji kao lani, pa Vladu može formirati samo s HDZ-om, a HDZ bi to mogao napraviti i s drugim političkim strankama. Upravo zato Mostu više ne može pripasti ono što mu je pripadalo u prošloj vladi, piše Večernji list.

Kako kažu njihovi izvori, HDZ je Mostu spreman ponuditi četiri ministarstva, dva manje nego u prošloj vladi. Osim toga, HDZ će tražiti da Ministarstvo gospodarstva pripadne njima, a ne Mostu kao prošli put. Most bi, pak, mogao dobiti ministarstvo zdravlja, kao i mjesto potpredsjednika Vlade piše Večernji list.

Izvori Jutarnjeg lista iz Mosta kažu da se može se razgovarati o procedurama, a ako to uspješno prođe, pregovori će se nastaviti i oko formiranja nove Vlade. “Tek tada ćemo razgovarati o resorima i ministarstvima”, piše Jutarnji pozivajući se na izvore.

“Isto tako, ako pregovori budu uspješni oko jamstava, a zatim i oko formiranja Vlade, ići će se na programsko usuglašavanje i potpisivanje sporazuma o suradnji. S obzirom na dosadašnja iskustva, Most će zasigurno tražiti da to opet ne bude klasični koalicijski sporazum, nego programski okvir za provedbu četverogodišnjeg mandata Vlade. Most i HDZ slažu se kod većine programskih točaka, pa tu ne bi trebalo biti problema, a vjerojatno će se tražiti sporazum u kojem će biti ciljevi, rokovi i načini provedbe za četiri godine. Oko toga se slažu i Plenković i Petrov”, piše Jutarnji.

“A kako bi ta Vlada izgledala ako se HDZ i Most uspiju dogovoriti? Andrej Plenković, novi lider HDZ-a, sigurno bi bio premijer, što je Mostu prihvatljivo, dok bi Božo Petrov najvjerojatnije bio prvi potpredsjednik Vlade, iako se o tome, napominju, nije ni počelo razgovarati”, piše Jutarnji.

Isti list, Jutarnji tvrdi: “S druge strane, budući da u Mostu očito očekuju da u razgovorima budu partneri s HDZ-om, a ne da jača strana dominira, može se očekivati da će tražiti mjesto predsjednika Hrvatskog sabora jer će na taj način ravnomjerno podijeliti odgovornost, a Most će moći odlučivati o dnevnom redu i točkama koje će se uvrstiti na raspravu u Saboru. Jednom su se već opekli s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom koji neke njihove zakone nije htio uvrstiti na dnevni red, pa će vjerojatno sada tražiti tu poziciju, iako nije sigurno da će HDZ tek tako pristati na to, što je već jasno poručio povratnik u stranku Drago Prgomet”.

Oko svih drugih resora pregovarat će se nakon usuglašavanja sporazuma, iako se može očekivati da će HDZ tražiti sve u paketu, na što bi Most mogao pristati, kalkulira Jutarnji.

Ovaj put, doznaje Jutarnji, sigurno neće biti prevelikih problema oko kadroviranja. Naime, za razliku od prošlih izbora, kada se tražilo da ako ministarstvo vodi ministar iz HDZ-a, da mu zamjenik ili pomoćnik bude iz Mosta, te da i jedna i druga strana imaju pravo veta na ministre iz druge opcije, sada će se ipak ići na varijantu da se jedni drugima neće miješati u resore, pa će svaka stranka imati svoju vertikalu i slobodu odlučivanja oko kadrovskih rješenja. No, ostaje pravilo da se ne kandidiraju osobe koje su povezane s kaznenim istragama, donosi Jutarnji list.

Iz HDZ-a demantiraju

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković komentirao je jučerašnje pregovore HDZ-a i Mosta.

‘Da, krenuli su razgovori, bila je jako dobra atmosfera’, kazao je Jandroković.

Na pitanje je li Most tražio mjesto predsjednika Sabora, Jandroković kaže:

‘U medije su izašle čudne informacije, netko zlonamjeran možda pušta takve stvari po medijima. Razgovarali smo o sadržaju, ne o pozicijama, te su informacije neistinite’, rekao je.

Da Most nije tražio mjesto predsjednika Sabora potvrdio je i Zdravko Marić.

Petrov: cijeli paket

Čelnik Mosta, Božo Petrov, govorio je, uoči današnje sjednice Vlade, o sedam Mostovih jamstava, kao i o tome što su razgovarali na sastanku s HDZ-om.

“Mi smo fino izašli poslije sastanka, rekli sve što smo trebali reći, razgovori se nastavljaju i bit će cijeli paket. Stvar je i sedam jamstava, koje smo mi bili dali transparentno deset dana prije izbora. Stvar je, također, cijelog programskog paketa, koji je bitan za iduće četiri godine vlade”, kazao je Petrov.

Na pitanje novinara hoće li Most odustati od svojih sedam jamstava, Petrov je rekao da su oni bili transparentni i korektni prema svima, pa ne vidi razloga da dođe do odustajanja.

“Mislim da svi mi trebamo biti oprezni. Ja razumijem da je HDZ oprezan prema nama, jer su nas voljeli okarakterizirati i ucjenjivačima i onima koji postavljaju ultimatume. S druge strane, mi trebamo biti oprezni, jer imamo jedno dosta loše iskustvo s HDZ-om u ovih sedam mjeseci. Svi smo mi oprezni, bez daljnjega”, rekao je Petrov i dodao da misli da jučerašnji sastanak ulijeva nadu da će stvari biti bolje.

“Tako da ćemo nastaviti razgovore. Vjerujemo da ćemo unutar tjedan do dva dana maksimalno završiti apsolutno sve i onda će biti i sedam jamstava, koje smo tražili i cijeli paket i apsolutno sve drugo što bude trebalo”, rekao je Petrov.

Oformljeni su i stručni timovi koji će iznijeti argumente, pa će se brzo znati u kojem će smjeru biti rješavani pojedini dijelovi jamstava.

Share This Article