Dragan Vasiljković podnio predstavku Vijeću za ljudska prava UN-a protiv Hrvatske i Australije

Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom Kapetan Dragan, je preko svojih odvjetnika Slađane Čanković i Gorana Cvetića podnio predstavku Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti izručenja iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost osobnosti, kao i prekomjerno trajanje predpretresnog pritvora.Također je istaknut i zahtjev za privremenu mjeru kojim se od Vijeća traži da obavijesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući obranu sa slobode. On je tijekom kolovoza imao srčanih problema zbog kojih je hitno prebačen u bolnicu gdje mu je ugrađen stent, a zatim je vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice.

Vijeće za ljudska prava UN-a je ustanovljeno Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Europski sud za ljudska prava. Vijeće može postupati po pojedinačnm predstavkama u pogledu onih članica UN-a koje su izričito priznale tu nadležnost.

I Australija i Hrvatska su to učinile. Suđenje Draganu Vasiljkoviću počinje 20. rujna na Županijskom sudu u Splitu.

Share This Article