Milanović se povlači: Ne planiram se više kandidirati za mjesto predsjednika SDP-a

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović obratio se novinarima.

“Nakon jučerašnjih rezultata, ne planiram se više kandidirati kao predsjednik SDP-a, očekujem da se donese odluka o raspisivanju stranačkih izbora. Nadam se što prije. Vidjeli smo rezultate, odaziv nikad manje. Za to nisu krivi građani nego mi. To je prevagnulo u korist HDZ-a. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, onima koji nisu – ne zamjeram. Prisutan je nekakav poremećaj, to je činjenica. Želim građanima da dobiju stabilnu Vladu.

Zadnjih osam mjeseci smo imali nestabilnu i lošu situaciju. Od velike koalicije ništa, to nema smisla i ne dolazi u obzir. Nagađa se o vašim nasljednicima, koga ćete podržati? Spreman sam čestitati Plenkoviću onog trena kad se svi njegovi suradnici ispričaju za klevete na naš račun. To je osobito štetno od osobe koja je odrasla na srebrnu žličicu. Lider mora biti jak, koji će se boriti protiv zaostalosti predrasuda, boriti se za malog čovjeka kao što smo mi to radili. Hrvatsko društvo je sito nekih stvari, a u toj situaciji bolje prolaze oni koji govore ovakve neistine. Nakon deset godina je iskustvo tako da bih pobijedio – moram pobijediti s pet nula. Ovo sve ostalo su neki tijesni, čudni porazi. Nešto se događa, a za to nisu krivi građani. Smatram da je bitno imati jasan stav. Ne volim ljude dijeliti na takav način, ali naši birači su nježne biljke.

Od izbora ih može odvratiti kiša i ružno vrijeme. Od prvog dana sam znao da je to moj put i bit će moj put. Počelo je to vrlo rano, vrlo burno, čak ni organizam ne trpi tu vrstu opterećenja, vidjet ćemo kako će drugi to moći. Ako nisam bio dovoljno jasan – neke klevete na naš račun su upućene i na sud, to je tako u politici. S jedne strane je vic, a s druge strane je kad vas optužuju da štitite ubojicu, i to ubojice koje je štitio Tuđman, ako su ubojice. Jeste li upitali drugu stranu je li im žao zbog uvreda na račun mene i moje obitelji? Hoće li SDP izaći iz pregovora u potpunosti? Šanse za ovo su minimalne, hipoteze, da se iz toga sastavi stabilna Vlada”, rekao je Milanović.

Ako Most želi sjesti s SDP-om?

“Ne vidim tu mogućnost, nismo razgovarali o tome u stranci. Računali smo da nam građani daju povjerenje, to nije bilo tako. Krenuli smo s jedne brojke, koja je rasla, a onda je pala. To sam dijagnosticirao kao problem na koji nemam jasan odgovor. Sada je 21 saborski mandat otišao strankama koje su prosvjedne. Prosvjedan je Živi zid čija mi je ideologija jasna, ali teško ostvarila. Prosvjedan je i Most koji mi nije jasan”.

Hoćete li nastaviti djelovati u Saboru?

“Nakon ovih deset godina u javnom životu, razmislit ću čime ću se baviti, ali sigurno se neću dosađivati. Plenković mi se žalio da mu je teško dva mjeseca tako, a meni je tako deset godina. Broj mandata koji sad smatramo nekim uspjehom je jako narastao. Onaj tko je rekao da je Hrvatska otišla putem Mađarske i Poljske – ne mislim to, jer je tamo socijaldemokracija uništena. U Hrvatskoj to nije ni nakon ovih izbora, izbori su kopija onih od prije deset mjeseci. S jedne strane si beskompromisan i sa svima se biješ, a s druge strane se dodvoravaš. Ja sam se dodvoravao principima. Nisam se nikad predstavljao kao ključni zastupnik bilo čijih interesa”, rekao je Milanović.

“Za sve sam odgovoran ja. Nas s HSS-om vežu godine i godine suradnje. S HSS-om smo u svim mogućim kombinacijama bili partneri, a što se tiče osobne odgovornosti – nemojte mi imputirati. Kada završi loše kriv sam ja – kada završi dobro zaslužni smo svi. Nisam učitelj i ne očekujem da me pozorno slušate cijelo vrijeme. Itekako smo napredovali, rasli smo, rasli, pa onda i padali. Bila je jedna igra za vrijeme bivše zloglasne države – će ne podarim, ne dobim. Ako ne daš – ne dobiješ. Ostvarivali smo milijunske dobitke, nisu nam to plaćali Rusi, Mađari ako me razumijete. Moju biografiju je atestirao tko – sveti Stinot?! Netko će reći da sam crveni… Ponosim se time da su moji bili dalmatinski partizani”, zaključio je Milanović.

Share This Article