Kršenje izborne šutnje, SMS-ovi podrške jednom kandidatu: To nam podmeću, nismo mi!

“Izaberi kandidata koji zna, hoće i može. Kandidata koji će zastupati Tvoje interese. Izađi na izbore! Zaokruži broj 6. na listi HDZ-a. MIRO KOVAČ”

Ovako glasi SMS poruka koja je s broja 099/687 0959 stigla na telefon našeg čitatelja u subotu, na dan predizborne šutnje, u 10.35 sati. Broj s kojeg je dobio poruku našem je čitatelju nepoznat. Mi smo taj broj pokušali nazvati, no ni nakon desetak pokušaja nismo uspjli dobiti nikoga jer je linija neprestano bila zauzeta. Poruke istog sadržaja nekoliko Zadrana je tijekom dana primilo sa drugog broja (098/504 550), ali ni taj broj nam nije bio dostupan, piše zadarski.hr.

“Slanje SMS poruka je kršenje izborne šutnje. Mi takve prijave prosljeđujemo HAKOM-u koji broj s kojeg je poslana takva poruka može blokirati. No s obzirom na brojnost medija, pogotovo portala, nemoguće je uspostaviti potpuno kontrolu nad kršenjem izborne šutnje”, kazala nam je Ana Lovrin, potpredjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koju smo upitali hoćemo li i mi, kao mediji, objavom infomacije o kršenju izborne šutnje u korist pojedinog kandidata prekršiti izbornu šutnju.

“Predizborna šutnja se ne krši ako se javnost obavijesti o kršenju predizborne šutnje. Hoćete li vi time prekršiti predizbornu šutnju ako objavite ime kandidata i stranku u čiju se korist krši predizborna šutnja? Nisam sigurna. Možda ne, možda da. Naime, objavom o kršenju predizborne šutnje ne šaljete izbornu poruku, ali ipak možete utjecati na opredjeljenje birača. Pitanje je li ta informacija koju imate točna?” odgovorila je potpredjednica DIP-a Ana Lovrin.

Komentar smo zatražili i od predsjednika GO HDZ-a u Zadru Jose Nekića:

“Mi smo upoznati sa odlukom HAKOM-a i smatramo je potpuno ispravnom. Ona se treba provoditi i mi smo za to da se blokiraju nepoznati brojevi s kojih se šalju takve poruke. Mi imamo mogućnost u jednom trenutku svim našim članovima slati poruke, ali nama to nije potrebno raditi. Duboko sam uvjeren da to netko podmeće HDZ-u i Miru Kovaču” kazao nam je Joso Nekić, piše zadarski.hr.

Share This Article