HGK: Rast izvoza na godišnjoj razini nastavlja usporavati

Prema prvim podacima za razdoblje od siječnja do srpnja, koji se od privremenih podataka razlikuju zbog procjene vrijednosti robne razmjene ispod praga uključivanja za posljednji mjesec, rast izvoza na godišnjoj razini nastavlja usporavati, poručuje HGK.

Naime, kako su podaci za prvih šest mjeseci pokazali, visoka prošlogodišnja baza, smanjeni izvoz ostalih prijevoznih sredstava i pad cijene sirove nafte na godišnjoj razini, najviše utječu na sve manje stope rasta izvoza kako godina protiče. Tako prvi rezultati pokazuju rast od samo 1,0% u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, što znači da će rast prema privremenim podacima iznositi približno dva posto. Kako usporava izvoz smanjuje se i dinamika rasta uvoza, ali rastuća domaća potražnja ipak utječe na nešto veću stopu kod uvoza.

Tako je i nakon sedam mjeseci nastavljen negativan trend u kretanju robnog deficita kod kojeg se bilježi stalan rast na godišnjoj razini. Sudeći prema tim rezultatima, vrijednost izvoza u ovoj godini neće bitno odstupati od prošlogodišnje, tako da robni izvoz više neće biti vodeći čimbenik rasta BDP-a.

Facebook Komentari